03.05.2008 09:17
Nasza przygoda z winami morawskimi.
Adres dostaliśmy od Jurka. Zamek w Cejkovicach. Przystanek w drodze na narty do Austrii. Niedaleko granicy czesko-austriackiej. Pamiętamy mrożącą krew w żyłach opowieść Jurka o drodze nocą, w snieżycy do zamku. My jedziemy w wiosenną pogodę, świeci słońce. Jedziemy z nadzieją na dobry obiad z dobrym czeskim winem – Jurek wiele opowiadał, szczególnie o testowanych winach.
Zamek robi wrażenie. Piękny dziedziniec. Piękne wnętrza. Obsługa, no cóż... nieco socjalistyczna. Dowiadujemy się, że niestety nie możemy zjeść obiadu i przetestować tych win z opowiadań Jurka, bo... jest wesele (miejscowa skupina), restauracja w całości zarezerwowana. Recepcjonistka nie widzi problemu, tak się wydarzyło, a my jesteśmy głodni i rozczarowani. Na szczęście obok zamku jest restauracja „U templarzy”. Restauracja miesci się w piwnicy. Długie korytarze, po bokach salki stolikami. Wybieramy jedną z nich. Kelnerka. Karta. Zamawiamy miejscowe specjały. Do jedzenia oczywiście wino.
Kelnerka proponuje miejscowe od Jakuba Samsuli – Chardonnay z 2007 roku. Próbujemy i ..
Wino więcej niż dobre. Świeże, lekkie, dobrze się pije. No no, chyba nie znaliśmy do tej pory czeskich, a właściwie morawskich win. Po posiłku bierzemy butelkę i wracamy do hotelu.
Postanawiamy wyegzekwować straty od dyrekcji hotelu. W wyniku dyskusji mamy zaproszenie na degustację.
Piwnica z winami. Tylko wina z rejonu Cejkovic. To są naprawdę dobre wina. Kupiliśmy 30 butelek. To wybór z kilkunastu testowanych. Co wybraliśmy?
Ryzlink rynsky i Alibernet od Samsuli, Chardonnay już niestety nie mieli.
Kolejne 4 wina od Pawła Cervenki – Ryzlink rynsky, Moravsky Muskat, Merlot Barique, Modry Portugal Barique.
Od Libora Veverki wybralismy Alibernet i Frankovka Barique, a od Franciszka Veverki – Hibernal.
Pozostałe wina to Alibernet od Horaka i Chardonnay od Krista.
Uff! Trochę tego było. Wszystkie wina w ocenach 6 lub wyżej. Ceny niewygórowane. Zainteresujcie się tymi winami. Namawiamy. Warto!!!
Bożena i Krzysztof
1. S. Alibernet to kompozycja odmian Alicante Bouchet i Cabernet Sauvignon.