11.07.2026 09:48
I wiecie, jaka jest najgorsza rzecz w takim stanie? Nuda. Ta przeszywająca, obezwładniająca nuda, która wpełza pod skórę jak wilgoć w starym mieszkaniu. Moja dziewczyna Kasia pracuje w godzinach 8-16, więc całe dnie spędzam sam. Próbowałem czytać książki – ale oczy mi się zamykały po trzech stronach. Próbowałem oglądać seriale – ale po piątym odcinku z rzędu czułem się jak warzywo. Próbowałem nawet nauczyć się grać na gitarze, ale palce odmawiały współpracy.
I tak, pewnego popołudnia, kiedy na zewnątrz lało jak z cebra, a ja siedziałem w fotelu z nogą na poduszce i patrzyłem w sufit, sięgnąłem po laptopa. Przez przypadek kliknąłem w zakładkę, która mi wyskoczyła. Strona z grami. Zawsze uważałem, że hazard to nie dla mnie. Że to strata czasu i pieniędzy. Ale wtedy, w tamtej chwili, czas miałem na wyciągnięcie ręki, a pieniądze... cóż, miałem trochę odłożone, bo i tak nie wydawałem na wyjścia.
Z ciekawości wpisałem adres, który wyczytałem w reklamie. Trafiłem na witrynę, która wyglądała przyjaźnie – czyste kolory, czytelne menu, brak tego nachalnego migania, które odrzuca mnie w innych serwisach. Proces rejestracji zajął mi dosłownie dwie minuty. Podałem maila, wymyśliłem hasło i wtedy zobaczyłem to.
W prawym górnym rogu ekranu pojawił się przycisk. Napis na nim brzmiał: Zaloguj się. Kliknąłem, wpisałem dane i po chwili byłem w środku. To było takie proste, że aż śmieszne. Jedno vavada logowanie oddzielało mnie od zupełnie nowego świata.
Pierwsze wrażenie? Mnóstwo gier. Nie wiedziałem, od czego zacząć. Przeklikiwałem się przez kategorie jak dziecko w sklepie z zabawkami – tu owocowe automaty, tam ruletka, gdzieś dalej jakieś karciane przygody z elfami i smokami. Wybrałem coś na chybił trafił. Grę z rybami, która wyglądała zabawnie i nieskomplikowanie.
Wrzuciłem minimum. 20 złotych. Bo pomyślałem sobie: to i tak mniej niż jedno wyjście do kina. Zacząłem kręcić, przesuwając palcem po ekranie, bo na laptopie obsługa była intuicyjna. I nagle – nic. Zero emocji. Żadnych wygranych, żadnych dramatów. Ale w tym samym czasie poczułem, że nie chce mi się tego wyłączać. Że ta monotonna mechanika, to powtarzalne klikanie, działa na mnie jak kołysanka. Uspokajała mój niespokojny umysł, który od miesięcy nie miał żadnego innego celu niż dojście do łazienki o kulach.
Po jakimś czasie zmieniłem grę. Ta była inna – miała jakieś poziomy, osiągnięcia, system bonusów. I akurat w tym momencie, kiedy Kasia napisała SMS-a, że wraca za godzinę, włączyła się dodatkowa runda. Wygrałem 30 złotych. Niby nic. Ale uśmiechnąłem się. Po raz pierwszy od tygodni. Nie z powodu pieniędzy, tylko z powodu tego, że znowu coś mnie zaskoczyło.
Zacząłem grać regularnie, ale z zasadami. Tylko wieczorami, gdy Kasia oglądała swoje seriale w salonie. Tylko za określoną kwotę, którą wydzieliłem z budżetu na głupoty. I za każdym razem, gdy logowałem się do systemu, traktowałem to jak mały rytuał. Jakby samo vavada logowanie było początkiem czegoś dobrego.
Minęły dwa tygodnie. Moja noga powoli wracała do normy – lekarze mówili, że postępy są nadzwyczajne. Być może dlatego, że przestałem myśleć o bólu, bo miałem inną rozrywkę. Aż pewnego wieczoru, kiedy deszcz za oknem uderzał w parapet, włączyłem grę, która ostatnio mnie intrygowała. Coś z klejnotami i dzwoneczkami.
Postawiłem standardową stawkę. Kręciłem, kręciłem, kręciłem. Szło średnio, traciłem powoli, ale bez żalu. I wtedy, na jakimś dwudziestym spinie, bębny zatrzymały się w idealnym ustawieniu. Kombinacja, której nie widziałem wcześniej. Złote symbole, rozbłyski, dźwięk przypominający wygraną w starej grze arkadowej. System zaczął naliczać punkty, mnożniki skakały jak oszalałe.
Kiedy to się skończyło, na koncie było prawie 1600 złotych.
Zamknąłem laptopa. Wstałem – po raz pierwszy o kulach bez większego wysiłku – i podszedłem do okna. Patrzyłem na mokre ulice, na światła samochodów, na ludzi biegnących z parasolami. I czułem... spokój. Nie radość szaleńczą, nie ekscytację. Cichą, głęboką satysfakcję, że nawet w najgorszym momencie życia można znaleźć coś, co odwróci twoją uwagę od bólu.
Kiedy Kasia wróciła z pracy, powiedziałem jej wszystko. Pokazałem wygraną, opowiedziałem o grze, o tym, że to było przypadkowe i nieplanowane. Uśmiechnęła się, objęła mnie i powiedziała: "Widzisz? Nawet kiedy leżysz w łóżku, potrafisz coś wygrać". Wykorzystaliśmy część tych pieniędzy na zamówienie jedzenia z lepszej restauracji, a resztę odłożyliśmy na wspólne wyjście, gdy już będę mógł normalnie chodzić.
Dzisiaj, kilka tygodni później, chodzę już bez kul. Wróciłem do lekkiej pracy, spotykam się ze znajomymi, życie wróciło na swoje tory. Ale wciąż pamiętam tamte długie wieczory, kiedy towarzyszyła mi tylko lampka przy biurku, ciepła herbata i migające ekrany. Kiedy całe moje ciało bolało, a jedyną rzeczą, która potrafiła mnie oderwać od rzeczywistości, było właśnie to.
Nie stałem się hazardzistą. Nie gram codziennie, nie ścigam się za stratami. Ale nauczyłem się jednego – że czasem najmniejsze rzeczy potrafią dać największą radość. Że przypadek, odrobina szczęścia i odpowiedni moment mogą sprawić, że nawet najgorszy dzień zamieni się w coś wartego zapamiętania.
Dziś wieczorem, gdy Kasia wyjdzie na spotkanie z koleżankami, usiądę znowu. Może włączę coś nowego, może sprawdzę, czy wpadły jakieś promocje. I za każdym razem, gdy będę wpisywał swój login i hasło, pomyślę o tym, że jedno proste vavada logowanie otworzyło przede mną drzwi do emocji, których tak bardzo potrzebowałem w najtrudniejszym momencie mojego życia.
Bo życie, jak dobra gra, ma swoje złe i dobre serie. Ważne, żeby pamiętać, że zawsze możesz zacząć od nowa. Wystarczy się zalogować.