Atnākt uz kazino kā uz darbu — tāda bija mana filozofija jau no pirmās dienas, kad sapratu, ka šī spēle nav par emocijām, bet par matemātiku. Es neesmu tas cilvēks, kurš iemet monētu un cer uz brīnumu. Es esmu tas, kurš rēķina varbūtības, pēta izmaksu tabulas un zina, kad piecelties no galda. Un tieši tāpēc
brīvspēles manā stratēģijā ir nevis dāvana no kazino labestības, bet gan instruments, ko izmantot ar precīzu aprēķinu. Es atceros savu pirmo lielo dienu, kad ar tukšu maku ienācu zālē un izejot man kabatā bija 1200 eiro. Nebiju ne laimīgs, ne satraukts — es vienkārši izpildīju plānu. Un kopš tā brīža kazino man ir kā birojs, tikai trokšņaināks un ar bezmaksas dzērieniem.
Tas sākās pirms četriem gadiem, kad zaudēju darbu IT nozarē. Nebija dramatiska stāsta ar parādiem vai ģimenes drāmu — vienkārši uzņēmums pārcēlās uz citu valsti, un es paliku ar prēmiju un trīs mēnešu algu. Sākumā domāju meklēt jaunu vietu, bet tad iegāju kazino tikai tāpēc, ka lija lietus un man vajadzēja kaut kur izdzert kafiju. Un tur es ieraudzīju vecu vīru pie ruletes, kurš katru reizi lika uz sarkano un uzvarēja. Es piegāju klāt, pajautāju viņam, kāda ir sistēma, un viņš teica: "Nav sistēmas, ir tikai disciplīna." Tā brīža es nesapratu, bet tā bija atslēga. Es sāku pētīt. Katru vakaru stundām ilgi sēdēju pie datora, analizējot spēļu automātu RTP, blackjack pamatstratēģiju un to, kā bonusu nosacījumi patiesībā apēd tavu bankrollu. Izrādījās, ka 90% spēlētāju zaudē, jo viņi nevēlas mācīties. Viņi domā, ka veiksme ir noslēpumains spēks. Bet man veiksme ir tikai standartnovirze, un es varu to pārvaldīt.
Pirmie mēneši bija grūti. Es sāku ar 200 eiro, ko biju gatavs zaudēt, un man tie gandrīz pazuda pirmajās dienās. Jā, es kļūdījos. Pārvērtēju savas iespējas, aizrāvos ar progresīvām likmēm un divas reizes gandrīz visu iztērēju stulbās emocijās. Bet es turpināju fiksēt katru kustību. Pierakstīju katru likmi, katru zaudējumu un uzvaru. Pēc mēneša sapratu, ka mana kļūda bija vēlme atgūt zaudēto uzreiz. Tad es izstrādāju stingru sistēmu: es ieeju kazino ar 100 eiro, sadalu tos piecās daļās pa 20 eiro, un katra daļa ir atsevišķa sesija. Ja sesija zaudē — es ceļos un aizeju uz stundu pastaigāties. Ja uzvaru — noņemu peļņu un turpinu tikai ar sākotnējo summu. Pēc trijiem mēnešiem es jau biju plusā par 600 eiro. Tā nebija bagātība, bet es sapratu, ka varu no tā dzīvot, ja palielināšu bankrollu un darīšu to profesionāli.
Tad sākās mana īstā karjera. Es pārstāju spēlēt automātus, jo tie ir radīti, lai ilgtermiņā tevi iztukšotu, pat ar brīvspēles bonusiem. Es koncentrējos uz blackjack un pokera turnīriem. Blackjackā man matemātiskā priekšrocība pret kazino ir maza, bet ar pareizu skaitīšanu un likmju vadību es varu nobīdīt atdevi sev par labu apmēram 1-2%. Tas neizklausās daudz, bet, ja spēlē simtiem roku dienā, 1% no lieliem apgrozījumiem ir nopietna nauda. Es atceros dienu, kad manā kontā pirmo reizi bija 5000 eiro no spēlēm. Es nepiedzēros, nesvinēju — es vienkārši pārbaudīju izrakstu, aizvēru klēpjdatoru un pagatavoju vakariņas. Tāpēc, ka profesionālim emocijas ir ienaidnieks. Bet tas nenozīmē, ka man nav bijušas trakas dienas.
Vienu reizi es spēlēju online kazino ar akciju, kur deva 50 bezmaksas griezienus bez depozīta. Tās brīvspēles man atnesa 80 eiro, ko es ātri pārvērtu par 300, izspēlējot ar likmēm uz melno un sarkano rulete. Bet lielākais stāsts bija, kad kāds kazino man piedāvāja VIP limitu paaugstinājumu, ja mēneša laikā apgrozīšu 50 000 eiro. Sākumā likās neiespējami, bet es sadalīju to dienās — katru dienu 1700 eiro apgrozījums. Spēlēju zemu dispersijas spēles, kur atdeve bija gandrīz 98%, un katru vakaru noņēmu peļņu, pat ja tā bija tikai 15 eiro. Mēneša beigās man bija bonusa 2000 eiro, plus 700 no pašas spēles. Un es jutos kā robotizēts kalējs, kas kaļ naudu no gaisa. Bet tā arī ir mana darba būtība.
Protams, man ir bijušas melnās svītras. Divas nedēļas pēc kārtas es nevarēju uzvarēt nevienā spēlē, un mans bankrolls saruka par 40%. Es zināju, ka tā ir tikai statistika, un turpināju. Nakts, kad es atradu sevī spēku nepalielināt likmes, bet samazināt tās līdz minimumam, bija pagrieziena punkts. Trešajā nedēļā atgriezos uz nulli, bet ceturtajā — uzvarēju 3000. Tāpēc es saku: kazino nav azarts, tā ir darbošanās ar cipariem. Un, kad draugi jautā, vai man nav bail zaudēt, es smejos, jo man ir trīs mēnešu bankrolls rezervē un plāns B, C un D.
Mūsdienās es spēlēju vidēji četras stundas dienā, piecus gadus nedēļā. Mana alga svārstās no 1500 līdz 4000 eiro mēnesī atkarībā no sezonas un akcijām. Es nekad neesmu aizņēmies naudu spēlēm, nekad neesmu licis vairāk par 5% no sava kopējā bankrolla uz vienu likmi un vienmēr nosaku zaudējumu robežu — 30% no dienas budžeta. Tas ir garlaicīgi, bet tas strādā. Manā skapī ir plāns ar kazino noteikumiem, bonusa prasībām un kontaktiem ar atbalstu, lai ātri izņemtu līdzekļus. Jo ātrāk izņem naudu, jo mazāk kārdinājuma to atkal likt spēlē. Tāda ir mana mantra.
Reiz es uzvarēju 8000 eiro live kazino pie ruletes, kad trīs reizes pēc kārtas uzliku uz skaitli 17. Nevaru teikt, ka tā bija tikai veiksme — es pamanīju, ka dīleris meta bumbiņu ar nelielu nobīdi pa labi, un izmantoju to. Bet tās ir detaļas, ko lielākā daļa cilvēku nepamana, jo viņi skatās uz spilgtajām gaismām, nevis uz kustību ritmu. Šobrīd es pat varu atļauties divas nedēļas atvaļinājuma gadā, kad vispār nepieskaros spēlēm. Un zini, kas ir visvairāk ironiski? Kad es sāku šo ceļu, domāju, ka kļūšu par miljonāru. Tagad es esmu pieticīgs, bet laimīgs, ka katru mēnesi man ir nauda rēķiniem, ēdienam un nelieliem ceļojumiem. Kazino man ir devis brīvību, nevis atkarību.
Tāpēc, ja kāds man jautā, vai es ieteiktu šo kā darbu, es teiktu — tikai tad, ja esi gatavs mācīties kā traks un zaudēt savas ego vēlmi būt varonim. Es katru rītu pamostos, apskatos savā bankas kontā un zinu, ka šodien man ir jāspēlē tā, lai nenonāktu mīnusā. Un, kad es spēlēju, es nedomāju par laimestu, bet par procesu. Jo tieši process, nevis rezultāts, ir tas, ko es kontrolēju. Pa šiem gadiem es esmu saticis daudzus, kas sāka kā es, bet pārvērtās par azartiskām briesmām. Viņi skatījās uz mani kā uz burvi, bet patiesība ir vienkārša — es esmu tikai cilvēks, kuram patīk skaitļi. Un, ja tu spēj pateikt "stop" laikā, tad pat tās brīvspēles, ko kazino tev met kā ēsmu, var kļūt par tavu ieroci. Nevis dāvanu, bet kārti, ko tu izspēlē savā labā. Es šodien atkal iešu strādāt, un, ticiet man, es zinu, ka pēc četrām stundām man kabatā būs vairāk nekā rītā. Tā nav laime — tā ir matemātika.