Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj

Hyde Park - Termomodernizacja domu i papierologia do dotacji

12.08.2026 09:53

Cześć wszystkim. Stoimy z żoną przed decyzją o sporej modernizacji naszego starego domu, który kupiliśmy pod miastem jakieś dwa lata temu. Budynek jest z przełomu lat 80. i 90., więc ciepło ucieka dosłownie każdą możliwą szczeliną, a rachunki za ogrzewanie w zeszłym sezonie po prostu nas przerosły. Chcemy w końcu wymienić ten stary piec na coś nowocześniejszego, dorzucić styropian na ściany i ocieplić poddasze. Znajomy podpowiedział mi, że zanim w ogóle złożę wniosek o dofinansowanie, dobrze jest ogarnąć kogoś, kto zrobi porządny audyt energetyczny Gorzów Wielkopolski i okolice mają paru takich specjalistów, ale zupełnie nie wiem, na co zwrócić uwagę przy wyborze. Zależy mi na tym, żeby to nie był jakiś gotowiec wyklepany w pięć minut na kolanie, tylko rzetelne przeliczenie strat ciepła, bo słyszałem, że od tego zależy potem wysokość dotacji i dokładny dobór mocy pompy ciepła czy grubości izolacji. Czy ktoś z Was przechodził przez ten proces niedawno i może podpowiedzieć, jak to wygląda w praktyce? Ile czekaliście na przyjazd audytora i sam dokument? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i opinie od osób, które mają to już za sobą.