Mam sześćdziesiąt trzy lata i od trzech lat jestem na emeryturze. Przez czterdzieści lat pracowałem w energetyce, najpierw jako technik, potem jako kierownik zmiany, a na końcu jako człowiek, który siedzi w biurze i podpisuje papiery, których nikt nie czyta. Nie narzekam. Naprawdę nie narzekam. Mam dom z ogrodem, mam żonę, która toleruje moje dziwactwa, mam działkę, na której uprawiam pomidory, i mam wnuki, które odwiedzają mnie w weekendy i zostawiają po sobie bałagan, którego potem nie mam siły sprzątać. Moje życie jest spokojne. Może nawet za spokojne. Kiedyś myślałem, że emerytura to będzie czas wolności, czas podróży, czas robienia tego, na co nigdy nie miałem czasu. A w praktyce okazało się, że to czas, w którym człowiek zastanawia się, co ze sobą zrobić, kiedy już wszystko zostało zrobione. Nie narzekam. Ale czasem, kiedy siedzę na tarasie z kawą i patrzę na trawę, którą niedawno skosiłem, myślę sobie, że chciałbym, żeby coś się wydarzyło. Coś, czego się nie spodziewam. Coś, co sprawi, że poczuję się jak kiedyś, kiedy wszystko było przede mną.
Tamten czwartek był właśnie taki. Żona pojechała do córki pomóc przy wnukach, ja zostałem sam w domu z psem i z ciszą, która czasem bywa przyjemna, a czasem nieznośna. Zrobiłem sobie kawę, usiadłem na tarasie, patrzyłem na ptaki, które kłóciły się o miejsce w karmniku, i myślałem o tym, co robić dalej. Miałem do przeczytania książkę, którą dostałem na urodziny, ale jakoś nie mogłem się zmusić, żeby ją otworzyć. Miałem do naprawienia furtkę, która skrzypiała, ale jakoś nie chciało mi się iść po narzędzia. Miałem do zadzwonienia do kolegi, z którym nie rozmawiałem od miesięcy, ale jakoś nie wiedziałem, co mu powiedzieć. I wtedy, zupełnie przypadkiem, przypomniałem sobie o czymś, o czym opowiadał mi sąsiad, pan Marian, który kilka tygodni wcześniej, przy piwie, wspomniał, że czasem gra w kasynie online. Nie mówił o tym z dumą ani ze wstydem. Mówił o tym tak, jakby to była jedna z wielu rzeczy, które robi, kiedy chce się oderwać od rzeczywistości. Nie wnikałem wtedy w szczegóły. Pomyślałem, że to nie dla mnie. Że to strata czasu. Że mam ważniejsze rzeczy do robienia. Ale teraz, w ten spokojny czwartek, kiedy nie miałem nic do zrobienia, pomyślałem: a może by tak spróbować. Może to właśnie jest ten moment, w którym mogę zrobić coś, czego nigdy bym nie zrobił.
Nie zacząłem od razu. Najpierw przez dobre pół godziny czytałem o tym, jak to wszystko działa. Sprawdzałem opinie, fora, artykuły. Chciałem wiedzieć, czy to bezpieczne, czy nie wciąga za bardzo, czy nie ma tam jakichś ukrytych haczyków. I wtedy, w trakcie tych poszukiwań, trafiłem na
epicstar pl. Nie pamiętam, który to był link, może z jakiegoś rankingu, może z polecanej strony, ale zapamiętałem tę nazwę, bo brzmiała jakoś tak… swojsko, a jednocześnie obco, jakby ktoś mi ją już kiedyś powiedział, a ja zapomniałem. Weszłem na stronę, rozejrzałem się, poczytałem. Wyglądało to wszystko spokojnie. Nie było krzyków, nie było obietnic, nie było nachalnych reklam. Był po prostu stół, przy którym mogłem usiąść, i gra, którą mogłem wybrać. I to mi się spodobało.
Zarejestrowałem się. Wpłaciłem sto złotych, tak na próbę, żeby sprawdzić, czy to w ogóle działa, czy nie zniknie mi to wszystko w jakiejś czarnej dziurze internetu. Pierwszy wieczór był dziwny. Grałem w coś prostego, jakieś automaty, które znałem tylko z nazwy. Nie wygrałem nic. Ale nie czułem złości. Czułem raczej coś w rodzaju ciekawości, jakbym otwierał drzwi do pokoju, w którym nigdy wcześniej nie byłem. Patrzyłem na te wirujące symbole, na liczby, które pojawiały się i znikały, i miałem wrażenie, że uczestniczę w czymś, co ma swój własny rytm. Nie byłem w tym dobry. Ale nie musiałem być. Nikt mnie nie oceniał. Nikt nie patrzył mi na ręce. Byłem sam z ekranem i z ciszą domu, przerywaną tylko odgłosem psa, który przekręcał się na posłaniu.
Minęło kilka dni. Wracałem do tego wieczorem, czasem na pół godziny, czasem na dłużej. Nie traktowałem tego jako sposobu na zarabianie. Raczej jako rodzaj rozrywki, która nie wymaga ode mnie wychodzenia z domu, rozmawiania z ludźmi, udawania, że wszystko jest w porządku. I wtedy, któregoś wieczoru, coś się zmieniło. Nie chodzi o to, że wygrałem jakieś ogromne pieniądze. Wygrałem coś, co mnie zaskoczyło bardziej niż jakakolwiek kwota. Wygrałem spokój. Usiadłem do gry z myślą, że to tylko zabawa, a skończyłem z uśmiechem na twarzy, którego nie potrafiłem wyjaśnić. Wygrana przyszła znienacka, jak to zwykle bywa, kiedy się jej nie spodziewasz. Nie była to fortuna, ale była wystarczająca, żeby poczuć, że ten wieczór nie był stracony. I wtedy po raz pierwszy pomyślałem, że epicstar pl to nie tylko miejsce, to jakiś stan umysłu, w którym przestajesz się spieszyć.
Zacząłem podchodzić do tego inaczej. Nie grałem codziennie. Nie grałem, kiedy byłem zmęczony, zły albo kiedy miałem gorszy dzień. Grałem wtedy, kiedy czułem, że mam ochotę na coś nieprzewidywalnego. I to była najlepsza decyzja, jaką mogłem podjąć. Przestałem myśleć o tym jako o sposobie na wygraną. Zacząłem myśleć o tym jako o sposobie na oderwanie się od rzeczywistości, która czasem bywa zbyt przewidywalna. W domu wszystko wyglądało tak samo, w ogrodzie wszystko wyglądało tak samo, nawet pogoda była tak samo ponura. A tutaj, w tym wirtualnym świecie, za każdym razem było inaczej. Nie wiedziałem, co się stanie. I to było cudowne.
Pamiętam jeden konkretny wieczór. Był to piątek, tydzień po tym, jak zacząłem. Żona wróciła od córki, opowiadała o wnukach, o tym, co robiły, czego się nauczyły, a ja słuchałem i kiwałem głową, ale w myślach byłem gdzie indziej. Potem poszła spać, a ja usiadłem do komputera. Nie miałem planu. Nie miałem strategii. Po prostu otworzyłem stronę i zacząłem grać. I wtedy, po kilku minutach, coś się wydarzyło. Nie chodzi o to, że wygrałem dużo. Chodzi o to, że wygrałem w momencie, w którym w ogóle się tego nie spodziewałem. To było jak znalezienie banknotu w kieszeni kurtki, której nie nosiłeś od roku. Zaskoczenie, radość, niedowierzanie. Sprawdziłem saldo trzy razy, żeby upewnić się, że to nie żart. Nie był. I wtedy poczułem coś, czego nie czułem od dawna. Poczułem, że mam wpływ na coś, co wydawało się poza moją kontrolą. Nie na cały świat, nie na dom, nie na pogodę. Ale na ten jeden wieczór. Na tę jedną chwilę. I to mi wystarczyło.
Nie opowiedziałem o tym nikomu. Nie dlatego, że się wstydziłem. Po prostu nie chciałem, żeby ktoś mi to zepsuł. Ludzie mają tendencję do oceniania, do mówienia, że to strata czasu, że to niebezpieczne, że to nie dla mnie. A ja wiedziałem, że to nieprawda. Wiedziałem, że to moja prywatna sprawa, mój mały rytuał, coś, co należy tylko do mnie. Czasem myślałem o tym, co by było, gdybym powiedział o tym panu Marianowi. Może by się uśmiechnął, może by powiedział, że sam gra, może byśmy wymienili się doświadczeniami. Ale nie zrobiłem tego. I dobrze. Bo to była moja historia, nie jego.
Z czasem nauczyłem się czegoś ważnego. Nauczyłem się, że granie w kasynie online nie polega na wygrywaniu. Polega na tym, żeby wiedzieć, kiedy przestać. Żeby nie traktować tego jako źródła dochodu, ale jako źródło emocji. Żeby nie wpłacać więcej, niż możesz stracić. Żeby nie grać, kiedy jesteś zdenerwowany. Żeby nie myśleć, że następny raz będzie lepszy, bo nie zawsze będzie. I kiedy to zrozumiałem, wszystko stało się prostsze. Przestałem się bać, że przegram. Przestałem się bać, że wygram za dużo i nie będę wiedział, co z tym zrobić. Po prostu grałem. I to było wystarczające.
Pamiętam, jak któregoś wieczoru, po kilku tygodniach, usiadłem do gry z zupełnie innym nastawieniem. Nie chciałem wygrać. Chciałem po prostu być. I wtedy, w środku jakiejś rozgrywki, która nie zapowiadała się na nic specjalnego, wydarzyło się coś, co mnie zatrzymało. Wygrałem. Nie ogromną kwotę, ale taką, która sprawiła, że poczułem się doceniony. Jakby ktoś gdzieś tam, w tym całym cyfrowym świecie, powiedział: dobra robota, staruszku. I to było dziwne, bo przecież nikt tam nie patrzył. Nikt nie wiedział, kim jestem. A jednak poczułem to tak, jakby ktoś mi poklepał ramię. Sprawdziłem wtedy, czy wszystko jest w porządku, czy nie ma jakiegoś haczyka, czy nie muszę nic robić, żeby te pieniądze były moje. Nie musiałem. Były moje. I to było w porządku.
Zacząłem zauważać, że epicstar pl to miejsce, które nie wymaga ode mnie niczego oprócz obecności. Nie muszę się starać, nie muszę udawać, nie muszę być kimś, kim nie jestem. Mogę być sobą, z całym swoim zmęczeniem, z całym swoim stresem, z całą swoją nudą. I to jest coś, czego brakuje mi w codziennym życiu. W domu muszę być ogarnięty, w ogrodzie muszę być pracowity, na ulicy muszę być uprzejmy. A tutaj mogę być po prostu człowiekiem, który gra, bo ma na to ochotę. I to jest w porządku.
Minęło kilka miesięcy. Nie stałem się bogaty. Nie zmieniłem życia. Nie kupiłem nowego samochodu. Ale coś się zmieniło. Nauczyłem się, że warto czasem zrobić coś bez celu. Bez planu. Bez oczekiwań. Że warto czasem zaufać przypadkowi. Że warto czasem pozwolić sobie na coś, co nie ma sensu, a jednak sprawia przyjemność. I to jest chyba największa wygrana, jaką mogłem osiągnąć. Nie chodzi o pieniądze. Chodzi o to, że nauczyłem się cieszyć czymś, co nie jest ani pracą, ani obowiązkiem, ani powinnością. Czymś, co jest tylko moje.
Czasem myślę o tym, jak to się zaczęło. Czwartkowe popołudnie, kawa na tarasie, ptaki kłócące się o miejsce w karmniku. Nie spodziewałem się, że to zaprowadzi mnie tutaj. Nie spodziewałem się, że będę pisał o tym z uśmiechem. Nie spodziewałem się, że poczuję coś, co dawno gdzieś zginęło. A jednak. Czasem wystarczy jeden wieczór, jedna decyzja, jedno kliknięcie, żeby coś się zmieniło. Nie świat. Ale ty. I to jest w porządku.