KaroKo napisał:
Jak kupowałem lodówkę to zalecono mi temperature 15-16 dla przetrzymywania win czerwonych. Po pierwsze mialo to dobrze wplywac na wina czerwone, a po drugie przy takiej temperaturze lodowka ciagnie mniej prądu, a po trzeciej w takiej temperaturze serwuje się wina czerwone. Z winami białymi jest problem no ale trudno, taką mam lodówkę.
Co do serwowania win z "jednostrefówki", zawsze możesz "białe codzienne" trzymać w lodówce spożywczej.
Jeśli masz lodówkę na wina do codziennego spożycia ale chciałbyś w niej trzymać przyzwoite wina z potencjałem, to trzeba pamiętać że większość podstawowych modeli lodówek do wina nie ma systemu nawilżającego.
Wszystkie urządzenia chłodzące bez nawilżaczy powodują wysuszanie korków od zewnątrz, w takim wypadku można zastosować pewien trick. W sklepach z cygarami można zakupić nawilżacze do humidorów (plastikowe pudełeczka z gąbką w środku) lub zrobić je samemu z gąbki dostępnej w kwiaciarniach (taka zielona i krucha dobrze trzyma wilgoć). Przyda się również higrometr (małe urządzenie do pomiaru wilgotności wielkości ręcznego zegarka) również dostępny w sklepach z cygarami, higrometry są różne i w różnych cenach, polecam najtańszy możliwy, po co przepłacać.
Jeśli zapewnisz dobrą wilgotność to nawet 15-16C powinno wystarczyć.