16.02.2011 11:34
korek to korek i basta.
Przyznaję jednak racje panu winemaker'aowi z Bordeaux, szczególnie biorąc pod uwagę następujący eksperyment :
eksperyment przeprowadzony przez Australian Wine Research Institute (AWRI) przekonuje chyba wszystkich, iż nakrętki w istocie rzeczy spełniają swoje zadanie. Na pewno nie gorzej niż tradycyjne korki i na pewno lepiej niż inne substytuty.
niestety nie ma tutaj opcji załączenia foto
Powyższe zdjęcie pokazuje 14 butelek tego samego białego wina (Clare Valley Semillon, '99, Kerri Thompson, Leasingham Estate) zakorkowanymi 14-oma rodzajami różnego rodzaju zamknięć. Rzeczone doświadczenie uprzytomniło przewagę metalowych zakrętek nad pozostałymi rodzajami zamknięć. Wszystkie butelki były przechowywane przez okres 125 miesięcy (nieco ponad 10 lat) i w sposób ciągły analizowane metodami sensorycznymi, analitycznymi, a także regularnie fotografowane.
Butelka pierwsza z lewej została zamknięta metalową zakrętką. W opinii znanego brytyjskiego krytyka winiarskiego Jamie Goodie, obserwatora całego eksperymentu, wino zachowało swoją świeżość, mineralność, a także atrakcyjne nuty miodowe i cytrusowe w aromatach, natomiast w smaku odnaleźć można było zdecydowane tło grejpfruitów i grzanek.
Ocena ostateczna: zaskakująco świeże i atrakcyjne wino po 10-u latach leżakowania w butelce !
Większość pozostałych win nie nadawała się w ogóle do picia, a niektóre np. zamknięte korkiem syntetycznym nie wytrzymały nawet 28-u miesięcy.
v.