Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Degustacje, degustacje, degustacje! - Degustacja win austriackich 10.03.2011

15.03.2011 19:55

obrazek
10 marca, jak pewnie wszyscy już wiedzą odbyła się w Warszawie degustacja win austriackich. Przed degustacją otwartą odbyła się degustacja komentowana, na której zaprezentowano następujące wina:
1. Winnica Johanneshof Reinisch, Thermenregion, Szczep: Rotgipfler, rok:2010, 12,5%, 2,8 gr cukru. Słomkowo żółte, silne aromaty cytrusowe i kwiatowe, nuty brzoskwiniowe. Pomimo słonecznego klimatu zachowuje kwasowość. Dobre do potraw z kapusty, wieprzowiny, potraw mącznych.
2. Winnica Tement, region: Sudsteiermark, Sauvignon Blanc, Nazwa: Zieregg, 2008, 13,5% cukier 2,0. Jasno żółte. Zapach dębu, aromaty kwiatowe, skoszona trawa, dojrzałe owoce tropikalne, nuty papai. Gorzkawa końcówka. Najlepszy Sauvignon Blanc ze Styrii!
3. Winnica: Birgit Braunstein&Martin Pasler, region: Leithaberg, DAC, Chardonnay, 2009, 13%, cukier: 1,0. Słomkowo - żółte. W nosie jabłka, daktyle. Zrównoważone, delikatna kwasowość. Dojrzewało w beczkach debowych.
4. Winnica Zahel z Wiednia, szczep: Gemischter Satz, nazwa: Nussberg Grande Reserve, 2008, 13,5%, cukier: 7,5 gr. Ciemno-żółte, W nosie kwiaty, w ustach bogate charakter owocowy, delikatna kwasowość.
5. Winnica Jurtschitsch - Sonnhof, region: Kamptal, DAC, Gruner Vetliner, 2009, 12,5%, cukier 2,7. Silne aromaty kwiatowe, orzxwiająca kwasowość. Odpowiedni do polskiej kuchni. Winnice znajdują sie na glebach wulkanicznych, gneis, skały.
6. Winnica Nigl GesmbH, region: Kremstal, DAC, Gruner Vetliner, nazwa; Privat Senftenberger Pellingen, 2009, 13,5%, cukier 4,6. Słomkowo-żółte. W nosie suszone śliwki, kwasowe, słodka końcówka.
7. Winnica Huber, region: Traisental, DAC, Riesling, nazwa: Engelreich, 2010, 12,5%. Nuty kwiatowe oraz mineralne, W ustach jabłko, grejfrut, brzoskwinia.
8. Winnica Gobelsburg, reg: Kamptal, DAC, Riesling, nazwa zobinger HEILIGENSTEIN, 2009, 13,5%, cukier 5,8. Wyjątkowa kwasowość, silne aromaty cytrusowe. Zapach łąki. Dojrzewało w kadzi stalowej
9. Winnica Allacher, reg: Neusiedlersee, Zweigelt, 2009, 13,5%, cukier 2,6g. król kompromisu, duzo owocu, ale nie dżemowaty, wulgarny jak wina z Nowego Świata. Wino środka, słodkie owoce, śliwki, czereśnie.
10 Rubin Carnuntum
11.Winnica Anita&Hans Nittnaus, reg: Leithaberg, DAC, Blaufrankisch, 2008, 12,8%. Świeże nuty owocowe, wiśnie, czerwone porzeczki. Wkońcówce pieprzowa goryczka, delikatne taniny. Dojrzewało w beczkach 500l.
12. Winnica Hans u. Christine Nittnaus, reg: Neusiedlersee, Cuvee, TBA Premium, 2008 10,5%, cukier 184,6! Po prostu miód w ustach, prawie dosłownie, Żółte ze złotymi refleksami.
13. Winnica Feiler-Artinger, Burgenland, Cuvee CH,WB,GR, nazwa Ruster Ausbruch Pinot Cuvee. Silne aromaty miodowe, krągłe, maslaność od beczki, bomba energetyczna, mieszanka burgundzka.


15.03.2011 20:30
No proszę, druga relacja z tego samego wydarzenia :)
Jan, nie zapomnij tylko przeklepać ocen


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem