Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Degustacje, degustacje, degustacje! - Przekrojowa degustacja win brazylijskich - 23 marca 2011 r.

23.03.2011 12:05

Palec do góry kto był ;)

Więcej info o degustacji

23.03.2011 18:35
obrazek
Podlotek wśród gigantów


Z czym szaremu człowiekowi kojarzy się Brazylia?
- wódką z trzciny cukrowej?
- półnagimi, roztańczonymi paniami podczas karnawału w Rio?
- fenomenalną drużyną piłki nożnej?
Odpowiedź na te wszystkie pytania jest twierdząca, jednak od dnia dzisiejszego dla wielu ten kraj zajmujący prawie 50% Ameryki Południowej stanie się także niebanalnym odkryciem na winiarskiej mapie świata.
Styl wina brazylijskiego nie jest oczywisty, z uwagi na dość pagórkowate i trudne w uprawie tereny.
- większość win charakteryzuje się intensywną świeżością i soczystym owocem,
- nawadnianie nie jest konieczne (poza Vale do São Francisco)
- różnorodność: winogrona uprawia się w 4 różnych stanach, w 1,162 winiarniach
- małe posiadłości (ok 2 ha na rodzinę) w Serra Gaúcha
- ręczne zbiory
- nowoczesna technologia zaprzęgnięta do winoogrodnictwa i winifikacji.


REGIONY WINIARSKIE


Serra Gaucha


• Największy i najważniejszy region winiarski w Brazylii
– Powstaje tu 90% brazylijskiego wina jakościowego
– Rozwinięta enoturystyka (150,000 gości rocznie)
– Położenie: 29°10’S
– Wysokość: 450-750 m n.p.m.
– Średnie temperatury: 12ºC (zima) / 22ºC (lato)
• Najbardziej znane strefy winiarskie:
– Vale dos Vinhedos [jedyny brazylijski obszar win regionalnych (2008); w marcu lub kwietniu 2011 pierwsza w kraju D.O.]
– Pinto Bandeira (głównie wina musujące)
• Główne odmiany białe: welschriesling, chardonnay, glera (prosecco), muszkat, malwazja
• Główne odmiany czerwone: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, tannat, ancellota, pinot noir, egiodola (fer servadou X abouriou), touriga nacional, teroldego


D.O. Vale dos Vinhedos


Od wiosny 2011 pierwsza brazylijska D.O
• Zajmuje 72.45 km2 i leży między 29º08‘ a 29º15' S oraz miedzy 51º30' i 51º39' W. 61.07% regionu leży wokół Bento Gonçalves, 33.49% wokół Garibaldi a 5.44% wokół Monte Belo do Sul.
• Wina oznaczone jako Vale dos Vinhedos D.O. muszą powstawać z odmian gatunku Vitis vinifera. Są to:
Dla win czerwonych: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i tannat;
Dla win białych: chardonnay i riesling italico (welschriesling);
Dla różowych i białych win musujących: chardonnay, riesling italico i pinot noir.


Campanha & Serra do Sudeste


• Campanha leży wzdłuż południowej granicy z Urugwajem (po drugiej stronie granicy znajduje się urugwajski region Cerro Chapeu)
• Położenie: 30°53’S i 30°53’S
• Wysokość: 200-450 m n.p.m. (głównie płaskie tereny)
• Średnie temperatury: 12ºC (zima) / 24ºC (lato)
• Klimat: umiarkowany z suchym latem
• Gleby: granit, wapień; nawadnianie niekonieczne
• Serra do Sudeste leży na południu Serra Gaúcha (Encruzilhada do Sul)
• Główne odmiany czerwone: cabernet sauvignon, merlot, tannat, touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro, arinarnoua (merlot x petit verdot)
• Główne odmiany białe: sauvignon blanc, chardonnay, pinot grigio, gewürztraminer


Planalto Catarinense
• Powstaje tu 6% brazylijskich win; region leży na północ od Serra Gaucha na wysokiej równinie
• Położenie: 28°18’S
• Wysokość: 900-1400 m n.p.m.
• Średnie temperatury: 9.4ºC (zima), 21.7ºC (lato)
• Zbiory między marcem, a kwietniem
• Gleba: bazaltowa
• Nawadnianie: niekonieczne
• Główne podregiony:
• Sao Joaquim
• Vale do Rio do Peixe
wraz ze strefami Friburgo i Caçador
• Główne odmiany czerwone: cabernet sauvignon, merlot, pinot noir
• Główne odmiany białe: sauvignon blanc, chardonnay


Vale do São Francisco
• Gorący i suchy region; szczególny kąt padania promieni słonecznych; wysoka koncentracja cukru w gronach; wina o owocowym charakterze
• Położenie: 09°00’S
• Wysokość: 350-400 m n.p.m.
• Średnie temperatury: 20ºC (zima); 31ºC (lato)
• Głównie odmiany gatunku labrusca
• gleba: uboga, kwaśna; gleby osadowe naniesione przez rzekę San Francisco
• Nawadnianie konieczne
• 2 zbiory rocznie z każdego krzewu
• Główne odmiany czerwone (vinifera): syrah, tempranillo, cabernet sauvignon
• Główne odmiany białe (vinifera): chenin blanc, malvasia bianca & muszkat


Podczas komentowanej degustacji, którą poprowadził Redaktor Naczelny Magazynu Wino – Tomasz Pragne-Barczyński, zaprezentowanych zostało 11 win (trzy musujące i osiem czerwonych).
Z musujących na uwagę zasługuje Brut 130 Vale Dos Vinhedos z winiarni Casa Valduga; mocno pieniste, przy czym pienistość nie jest męcząca, idzie raczej w stronę odświeżającej, wyczuwalne cytrusy (banany, ananas), średni finisz, ale to zaleta (przynajmniej jeśli chodzi o mnie i tę pozycję)
Dwa wina zasługują na miano „gastronomicznych” – świetnie sprawdziłyby się (sprawdzają, ale jeszcze nie u nas) w kuchni, przy poszukiwaniu odpowiedniego wina do rożnego rodzaju potraw:
Irmaos Basso – Monte Paschoal Pinot Noir Dedicato 2009, Serra Gaucha; klarowna cegiełka, miękka faktura, świeży, soczysty owoc, mokra skóra, krągłe, użyteczne.
Boscato – Gran Reserva Merlot 2005, Serra Gaucha; subtelne, delikatne, nie nachalne (mimo, że gran reserva!) świetne zbalansowane. Przychodzi mi na myśl określenie „pijalność” ale ma ono negatywny wydźwięk, więc użyję sformułowania „drink ability factor”.
Kolejna dwa wina z regionu Valle Dos Vinhedos
Pizzato – DNA99 Single Vineyard Merlot 2005; cieliste, śliwkowo-jeżynowe, dobrze zbalansowane, nie ma “suchej beczki”, tęgie.
Miolo – Merlot Terroir 2008 (mój pierwszy faworyt); stajenne, skórzane klimaty, świetny owoc, idealnie zbalansowane, nie nudzi.
Drugim faworytem jest przedostatnie wino komentowanej degustacji – Salton – Talento 2006 z tego samego regionu, co dwa poprzednie wina. Zaskakuje świetny garbnik, aromaty zamszowe, drewniane, na pewno widziałbym to wino w zestawieniu z polędwiczkami lub duszoną baraniną.
Podczas degustacji open mieliśmy okazję degustować także i białe pozycje, jednak mam dwie teorie, czemu białe „nie powaliły”. Pierwsza to taka, że przyćmiły je czerwone, a druga, że przed bazylijskimi winiarzami długa droga w kwestii białych win. Mają potencjał, ale nie oferują niczego poza mocnymi owocami i krótkim finiszem.
Opuszczając hotel LaRegina, gdzie degustacja miała miejsce, postanowiłem, że bardziej przyjrzę się Brazylii pod kątem win.

23.03.2011 21:29
Zapraszali, lecz znowu nie daliśmy rady.
Lecz biorąc pod uwagę nasze wrażenia z dotychczasowych degustacji kilku pozycji z Brazylii - nic nie straciliśmy.

23.03.2011 21:34
Wina brazylijskie... dobre sobie. Ciekawe jaka relacja jakosc/cena.
"- półnagimi, roztańczonymi paniami podczas karnawału w Rio? "
jak najbardziej

23.03.2011 21:35
No bo kiedys to jeszcze z pomnikiem Cristo Redentor w Rio, ale teraz przeciez mamy wiekszy w Swiebodzineiro ;]

25.03.2011 18:55
Także byłem na tej degustacji, niestety zapomniałem poprosić o przesłanie mailem prezentacji. Ale zapamiętałem kilka istotnych szczegółów. Nie ma się co śmiać z Brazylii, bo jest 13 producentem win na świecie (3 mln. litrów/rok). Nawet najwięksi producenci to interesy rodzinne. W produkcję wina zaangażowanych jest około 15 000 rodzin, przede wszystkim potomków emigrantów z Włoch z regionów Veneto i Tennant. Wina zaprezentowane na degustacji wcale nie były podobne do win z Nowego Świata. Przypominały raczej wina europejskie, przy czym ich ceny były zdecydowanie południowo amerykańskie. Wszystkie oprócz jednego regiony winiarskie znajdują się w strefie mocno nasłonecznionej lecz chłodzonej wiatrami od morza. Niektóre położone na tyle wysoko, że potrzebują nawadniania. To prawda, że białe wina są daleko od czołówki światowej, ale za to czerwone mogą spokojnie rywalizować z całym Nowym Światem. Najciekawsze pozycje zamieszczę w dziale ,,wina". Na szczególną uwagę zasłużyło wino o nazwie ,,Leopoldo", które pozostałe wina w moim odczuciu zwiało niczym tsunami. Poza tym zgadzam się z pochwałą DNA99 i talento 2006.

26.03.2011 12:14
Janek (o ile moge tak pisac) - czy winiarze, ktorzy prezentowali wina podczas tej degustacji maja jakichs importerow w Polsce? Jest moze "gdzies" sklep z winami z Brazylii?

28.03.2011 10:39
Na degustacji nie byłem, ale wiem, że wina brazylijskie do Polski sprowadza boutique brasil.

28.03.2011 14:22
Strone internetowa maja koszmarna. Co to za podzial win: wino czerwone/ wytrawne/ i tutaj popularne, premium i extra premium? Tez sobie wymyslili.

23.11.2011 09:43
Z tego co widzę mają teraz nową stronkę - całkiem przyzwoitą...

23.11.2011 10:48
Porownujac z poprzednia to kazda inna bedzie przyzwoita


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem