Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Hyde Park - Legislacja winiarska w Polsce

06.04.2011 18:28

http://www.rp.pl/artykul/636183.html
""Mały winiarz” nie zyskał akceptacji posłów. -
Zofia Jóźwiak 02-04-2011, ostatnia aktualizacja 02-04-2011 03:20
W jaki sposób wytwarzać wina owocowe, miody pitne, cydry, perry – określa nowa ustawa o wyrobach winiarskich

Zmiany uchwalił Sejm 1 kwietnia 2011 r. Nowa regulacja, zastępująca dotychczasowe przepisy dotyczące wyrobu win, zmienia klasyfikację fermentowanych wyrobów winiarskich oraz upraszcza wpis do rejestru przedsiębiorstw działających w tej branży. Ta zmiana dotyczy przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości markowych win i miodów pitnych z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie. Nie będzie już też potrzebny szczegółowy plan zakładu.

Przepisy, zgodnie z unijnymi wymaganiami, określają też, że w markowym owocowym winie truskawkowym powinno się znaleźć przynajmniej 2,5 kg owoców na litr wody w tzw. nastawie. Przy winie niskoalkoholowym ilość owoców można zmniejszyć o pół kilograma. Ustawa określa także tryb zgłaszania nazw wyrobów winiarskich jako nazwy pochodzenia albo oznaczeń geograficznych. Wnioski w tej sprawie będzie przyjmował minister rolnictwa i przesyłał do Komisji Europejskiej.

Nie przeszły natomiast forsowane przez posłów PiS regulacje upraszczające jeszcze bardziej działalność najmniejszych winiarzy."

06.04.2011 18:32
Wcześniej w RP
http://www.rp.pl/artykul/512214.html
http://www.rp.pl/artykul/410352.html
http://www.rp.pl/artykul/265583.html
http://www.rp.pl/artykul/252748.html
http://www.rp.pl/artykul/198721.html
http://www.rp.pl/artykul/181650.html


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem