Znalazłem natomiast kilka informacji na jak zawsze bezpretensjonalnym forum gazety wyborczej, gdzie poziom frustracji bije kolejne rekordy, ale do rzeczy:
Gość: denko 02.05.11, 23:42
Nie mam dla Ciebie, Voyy, zbyt dobrych wiadomości. Co prawda pochodzą sprzed kilku lat..z gratisowych materiałów chorwackiej ambasady. Skrótowo: Najbardziej znane są tarasowe winnice na czerwonej glebie, osłonięte wapiennymi?pumeksowymi? murkami, sprawiające z oddali wrażenie szachownicy, w okolicach Primoszten (pomnik kultury UNESCO, nawet jakiś czas fototapeta w ONZ ).
W północnej Dalmacji do niedawna popularna była biała odmiana Marasztina (Zadar, Biograd, Benkovac), w latach osiemdziesiątych pierwsze próby zaprowadzenia Grenache i Syrah (Benkovac). Sporo na południe od Zadaru, także na wybrzeżu, koło miasta Szybenik, mamy duże przedsiębiorstwo Vinoplod, robiące m.in. także lepsze wino z odmiany BABIĆ i dużo masówki. Wiosną 2005 roku zagrzebski koncern Badel "rewitalizował" winnice
= zasadził winorośl na 400 ha, głównie odmiany międzynarodowe (czyli dupa?) na zapleczu miasta Zadar (obszar Ravni kotari), obecnie po 6 latach mogą zacząć przejawiać potencjał. Lokalnie winiarz ALEN BIBIĆ koło miejscowości Skradin produkuje wina z miejscowej "gwiazdy", środkowodalmackiej czerwonej odmiany BABIĆ, np.Bibić Riserva: Babić, Lasina, Plavina, Grenache, Syrah. Rok w beczce. Gładkie, lekkie, czarowne? wino do solonych lub grylowanych sardynek, szynki prosciutto, makaronów z sosami pomidorowymi. Ostatnio średnie. Uwaga: Wino w litrowych butlach dużo gorsze... Adresy:
/>tz-zd-zup@zd.t-com.hr, www.zadar.hr...
Gość: Wojciech Bońkowski 03.05.11, 09:57
Do wpisu Denki mam niewiele do dodania. Na pewno winnice w Primostenie zasługują na wizytę. Poza Vinoplodem i Bibiciem polecam najusilniej Vinarija Gracin, źródło najlepszego obecnie wina czerwonego Babić.