14.05.2011 13:25
Piwnica pod Baranami, Rynek Główny 27, Kraków
Celem szkolenia jest wprowadzenie uczestników kursu w świat win tak by po jego ukończeniu mogli świadomie i z pasją dokonywać zakupów, degustować wina jak również łączyć je z potrawami.
Harmonogram Szkolenia :
1. Podstawowe rodzaje wina
• Wina stałe (wina białe, czerwone, różowe)
• Wina musujące
• Wina wzmacniane
2. Podawanie wina
• Wybór kieliszków do danego wina
• Wybór stylu otwierania wina
• Dobór narzędzi do otwierania wina
3. Podstawowe szczepy i ich występowanie
• Klasyczne szczepy
• Podstawowe regiony winiarskie
• Czytanie etykiety
4. Jak degustować i omawiać wino
• rozpoznawanie win poprawnych w aromacie i smaku
• analiza wzrokowa, smakowa, węchowa
• słownictwo winiarskie
5. Przechowywanie wina i temperatura podawania wina
• Światło
• Temperatura przechowywania wina
• Wilgotność
• Podawanie wina w odpowiedniej temperaturze
6. Łączenie wina z potrawami
• Reguły łączenia wina z potrawami
• Łączenie podstawowych elementów kulinarnych z winem
• Omówienie skutków połączeń
Maksymalna liczba osób to 14 (minimalna 10).
Zajęcia prowadzone będą przez Sommeliera Monikę Bielka-Vescovi
International Sommelier Guild Diploma
WSET Teacher Certificate
WSET Advanced
Koszt szkolenia to 100 zł za osobę. Kwota obejmuje przygotowanie materiałów, przeprowadzenie szkolenia, obsługę degustacji oraz zakup wina i dodatków kulinarnych. Każdy z uczestników otrzymuje na własność materiały szkoleniowe.
Dodatkowe informacje oraz rezerwacje: Monika Bielka-Vescovi
nr. tel 787 870 639 lub monika@besolutionsintl.com