07.06.2011 15:21
Warto odnotować sery owcze dojrzewające produkowane w Polsce i oferowane w bardzo małej ilości przez "Prawdziwe Jedzenie — Gospodarstwo rolne Romana Kluski".
Cyt.: "Ser, który Wam oferuję, to ten sam ser jaki produkuję dla samego siebie, czyli wytworzony:
- z mleka pozyskanego z mojego stada owiec, które mogę w pełni kontrolować, żywionych bez GMO, wypasanych w czystym górskim środowisku,
- z mleka dojonego wyłącznie od zdrowych owiec,
- z mleka surowego, czyli niepasteryzowanego,
- tylko z mleka owczego bez użycia jakichkolwiek nowoczesnych dodatków, polepszaczy, substytutów mleka, czy jego standaryzacji,
zgodnie z tradycyjnymi zasadami, bez przyspieszania procesów produkcji i dojrzewania.
Taki ser to dzieło sztuki. Wiem, że jesteśmy na początku szkoły, w której musimy się jeszcze wiele nauczyć, ale dzięki doskonałemu mleku naszych owiec, nasz ser już zyskał uznanie europejskich autorytetów serowarstwa, którzy chętnie służą nam swoja wiedzą, zafascynowani polskim przedsięwzięciem."