Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Degustacje, degustacje, degustacje! - Nowa edycja KURSU WIEDZY O WINIE - PODSTAWY WIEDZY O WINIE

20.10.2011 13:32

obrazek
Czy czujesz się w sklepie przed półką z winami zdezorientowany/na?

Czy wielokrotnie się zastanawiałeś/łaś czy wino które wręczasz w prezencie zostanie przez obdarowanego wypite czy wlane do marynaty?

Czy karta win w restauracji jest dla Ciebie tak samo zrozumiała jak Pan Tadeusz w przekładzie na chiński?

Jeśli odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań jest twierdząca lub znasz kogoś kto takie rozterki miewa już teraz zapisz się na KURS WIEDZY O WINIE w Galerii Freta lub spraw komuś prezent w formie vouchera.

Termin: 26/11 godz. 12:00
Czas trwania: 5,5 godz.
Miejsce: Galeria freta ul. Freta 39 Rynek Nowego Miasta w Warszawie
Cena (z posiłkiem): 320 zł
Info: butlap@yahoo.com
Liczba miejsc ograniczona!
Program kursu

20.10.2011 13:43
Paweł, czy w Galerii będą organizowane "zwykłe" degustacje, a nie kursy o winie?

20.10.2011 13:45
Oczywiście i te "zwykłe" i te "niezwykłe" również
Lecz zapewne dopiero po Nowym Roku

20.10.2011 13:48
No to czekamy, czekamy. Cykliczne i niedrogo

21.10.2011 02:23
Ruszyły w kursy :) w KRK prawie już są sparingi na ceny, promocje itp .. tyle, ze cały czas kursy stopień I :(

21.10.2011 09:02
Stopień I - pff - co to dla nas, nie?

21.10.2011 11:02
Poziom 2 to już pewne poświęcenie taki kurs na poziomie średniozaawansowanym nie ogranicza się do jednego spotkania jest to 5 - 6 spotkań po 2 godziny jest to forma raczej mniej "rozrywkowa" ja nie prowadzę takich spotkań w grupach tylko indywidualnie z kursantem.

Dla Zainteresowanych:
Agenda poziom średniozaawansowany

Spotkanie 1 – 2 godziny

1. Vitis Vinifera

• Charakterystyka/upodobania
• Klimat
• Gleba
• Główne regiony upraw
• Winne grono

2. Uprawa i winifikacja

• Sadzenie i prowadzenie krzewów
• Cykl wegetacyjny
• Stosowane w winnicach praktyki (nawadnianie, nawożenie, zielone zbiory)
• Zbiory
• Zarys winifikacji

3. Typy win/style win

• Winifikacja białych
• Winifikacja czerwonych
• Winifikacja różowych
• Winifikacja musujących
• Winifikacja wzmacnianych
• Style win, czynniki definiujące

4. Jak degustować

• Nauka degustacji
• Zmysły
• Kryteria oceny
• Kolor, kolor a wiek
• Degustacja przekrojowa win różnych typów (oraz stylów kolorystycznych)

Spotkanie 2 – 2 godziny
1. Szczepy winogron, charakterystyka i wystepowanie/degustacja

• Chardonnay
• Sauvignon blanc
• Merlot
• Cabernet sauvignon

2. Blendy

• Co daje blend
• Na jakich zasadach tworzy się mieszanki
• W jakich regionach tworzy się blendy

3. Produkcja wina w krajach Nowego Świata

• Argentyna
• Australia i Nowa Zelandia
• Chile
• Usa
• Rpa

Spotkanie 3 – 3 godziny

1. Klasyfikacja win europejskich

2. Francja

• Bordeaux
• Burgundy
• Rhone and South
• Alsace&Champagne

3. Włochy

4. Hiszpania i Portugalia

5. Niemcy


Spotkanie 4 – 2 godziny
1. Serwis gastronomiczny

• Karta win
• Zasady serwisu
• Wady wina

2. Sprzedaż wina

• Bezpieczne szczepy
• Rodzaje klientów
• Polski rynek, miejsca gdzi kupujemy wino


Spotkanie 5 – 2 godziny
1. Degustacja „Style Win”
2. Dobór wina do potraw
3. Egzamin


23.10.2011 15:05
Nie chodziły mi o kursy dla sommelierów :P ,ale o coś bardziej szczegółowego ... niż jak trzymać kieliszek i podziały regionów ... co do rozrywkowości, spokojnie ... nasza ekipa nawet polski pogrzeb zrobiłaby jak najlepszą imprezę na część zmarłego


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem