07.11.2011 11:01
Harmonogram Szkolenia :
1. Podstawowe rodzaje wina
• Wina stałe (wina białe, czerwone, różowe)
• Wina musujące
• Wina wzmacniane
2. Podawanie wina
• Wybór kieliszków do danego wina
• Wybór stylu otwierania wina
• Dobór narzędzi do otwierania wina
3. Podstawowe szczepy i ich występowanie
• Klasyczne szczepy
• Podstawowe regiony winiarskie
• Czytanie etykiety
4. Jak degustować i omawiać wino
• rozpoznawanie win poprawnych w aromacie i smaku
• analiza wzrokowa, smakowa, węchowa
• słownictwo winiarskie
5. Przechowywanie wina i temperatura podawania wina
• Światło
• Temperatura przechowywania wina
• Wilgotność
• Podawanie wina w odpowiedniej temperaturze
6. Łączenie wina z potrawami
• Reguły łączenia wina z potrawami
• Łączenie podstawowych elementów kulinarnych z winem
• Omówienie skutków połączeń
Czas trwania kursu: 4 godziny
Liczba degustowanych win: 6
Cena: 150 zł
Kwota obejmuje przygotowanie materiałów, przeprowadzenie szkolenia, obsługę degustacji oraz zakup wina i dodatków kulinarnych. Każdy z uczestników otrzymuje na własność materiały szkoleniowe.
Zajęcia odbywają się w grupach 10-15 osób.
Najbliższy Kurs odbędzie się 12.11.11 w siedzibie Szkoły Sommelierów w Pałacu pod Baranami w Krakowie w godz. 11:00 - 15:00.
Serdecznie zapraszamy.