Przed chwilą dostałem tak wyczerpujący mail od Pana Andrzeja , ze nie bardzo mam co dodawać

, ale postaram sie jeszcze jutro poskładać to wszystko w 1 tekst :) W nawiasach moje oceny win. Kuchnia 10 ... , a udziec z sosem 11 !
"... Panie Dominiku, odpisuje ..."
1. Potrawy i wina :
a. Przystawka zimna: carpaccio z półgęska z rukolą, pestkami dyni, suszonymi pomidorami skropionymi olejem dyniowym
- Furtike 2011 Tamas Duzsi, Wegry (4)
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10281/
- Olaszrizling 2009 (Riesling Włoski) Frigyeas BOTT, Słowacja (8)
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10284/
b. Intermezzo: rolada z gęsiny nadziewana gęsim pate z orzechami pistacjowymi podana z winnym żelem
- Kikelet Tokaj Harslevelu-Furmint 2008,Węgry, (7)
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10286/
- Rulandske Sede (Pinot Gris) 2008 Vyber z Hroznu, Radomil Baloun, Morawy (8)
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/9384
c. Przystawka ciepła: płatki konfitowanej gęsiej piersi z kluskami strigoli w sosie z 4 serów
- Marci Rose 2011 Tamas Duzsi, Węgry (8 !!! )
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10282
- Kekfrankos Rose 2010 Tamas Duzsi, Węgry (7- nagrodzony Grand Prix magazynu Wino „najlepsze wina różowe” MEDAL ZŁOTY , ja polecam Shiraz)
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/9745
d. Danie główne: pieczony udziec gęsi w sosie z wędzonych śliwek podany z kluskami śląskimi i sałatką z buraczków i papryki
- Marci Red 2011 Tamas Duzsi (6)
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10283/
- Węgry, Pinot Noir 2008 Tamas Duzsi, Węgry (8)
http://www.nasze-wina.pl/auth/wine/10288/
e. Deser: jabłecznik
- Kikelet Aszu 6 put, Węgry (9 ! - „najlepsze wina słodkie” MEDAL SREBRNY )
http://www.nasze-wina.pl/auth/wine/10291/
2. Grało dla nas " ... Galicyjskie Trio Okolicznościowe. Informacji o nim brak, ponieważ zarówno nazwa jak i skład zostały „skomponowane” na okoliczność degustacji świętomarcińskiej. Skład : Beata Katlewicz - skrzypce, Agnieszka Kociuban – pianiono, Jacek Kociuban – wiolonczela. Wszyscy są absolwentami Akademii muzycznej w Krakowie. Koncertują lub koncertowali w całym świecie jako członkowie orkiestr (krakowscy filharmonicy, Capella Cracoviensis) ale także jako muzycy kameralni, czy wręcz soliści. Wszyscy zajmują się także działalnością pedagogiczną ..."
3. Kuchnia
"... szefowa kuchni ma na imię Anna, nie przekroczyła jeszcze 25 roku życia :) i ma wykształcenie gastronomiczne. Warto dodać, że Ania pracuje z nami od początku istnienia winiarni, czyli od stycznia 2011. W listopadzie zastąpiła na stanowisku dotychczasowego szefa kuchni. Oczywiście Ania jest osobą na właściwym miejscu, jest świetnym kucharzem, a potrawy wychodzące spod jej ręki mają zarówno rzemieślniczy kunszt jak i „serce”. Jednak trzeba zaznaczyć, że nad menu (w tym także nad potrawami podawanymi podczas degustacji) pracujemy zespołowo wiele dni, a czasem tygodni przed wydarzeniem. W opracowywaniu receptur pracuje zatem cała obsługa kuchni i właściciele, a pierwszym testującym smak i wygląd potraw oraz dobór win jest cała załoga winiarni...."
... a nam zostaje gratulować i cieszyć sie, ze do Winomana mamy tak blisko ! :)