Może jak ktoś kiedyś pojedzie do PT przyda się kilka informacji. Z najważniejszym czyli winami najwiekszy był problem
PT ma raczej sieci takie jak LIDL, Intermarche, Pingo Doce z winami ... bardzo przeciętnymi ( lub pecha miałem ... ) ,stąd wypada chyba szukać małych sklepików, ale na południu ich jak na lekarstwo znaleźliśmy 1 w Lagos, jak wypadną z niego wina dowiem się dopiero za kilka dni , ale po 2 ostatnio sprawdzanych wraca mi nadzieja ...
Prawda jest zaś taka, ze w/w klimacie PT mało jakie wino poza Vinho Verde jest przyjemne w piciu ... temperatura, widoki, atmosfera nastrajają do lekkich, świeżych win ... "agresywniejsze" białe sprawdzają się tylko do posiłków z owoców morza, czerwone ... piłem sam ... zostaje jeszcze oczywiście PORTO jak ktoś lubie tego typu wina to będzie raj ;), polecam szczególnie spróbować też białe Porto. Różowego ponoć lepiej nie tykać
LIDL - cała półeczka z lokalnymi winami ... ale coż z tego jak tylko Gazela dostępna w każdej sieci, była przyjemna do picia, reszta bardzo kiepska, włącznie z tym, że 1 poszło do zlewu
, bardzo dobry standardowo jest natomiast LIDL jeśli chodzi o ceny art. spożywczych pieczywo, wędlina, proste sery, woda, przeciery , akceptowalne owoce i warzywa.
Intermarche - drogi ... największa ilość win, podzielona regionami PT, ale ... pech ? Nic ponad 6-7 pkt, nie trafione ...
Pingo Doce - niestety znaleźlismy 3 dni przed wyjazdem :(, najlepszy asortyment żywieniowy ( sery, wędliny, pieczone prosiaki :), ryby i owoce morza), wina ...coż byla Gazela (2,5-3E) :) i rożowa Casal Garcia (Vinho Verde) ok. 3,5 E , wina w okolicy 8-10 E ... przeciętne.
Z innych przydatnych danych. Autostrady ... niektóre są płatne na ... poczcie. Przed wyprawą ( np. południowym brzegiem PT ) należy najpierw udać sie na pocztę i w cenie ok. 26 E wykupić "bilet" na 3 dni jazdy ( max. 6 takich "promocji" w roku" ), autostrada do Lizbony płatna normalnie na bramkach z południa ok. 20 E w jedną stronę.
Benyzna najtańsza w ... Hiszpanii (coś ok. naszych cen 1,45 E) , Portugalia jak DE czy FR czyli ok. 1,65 E
Jakby ktoś planował urlop mamy prywatny namiar do właścicielki domu w Sao Bras de Alportel ( genialny dom, dobra baza wypadowa na południu )