11.05.2012 18:29
Ahoj
Czy są tu jacyś miłośnicy pizzy? Mam na myśli prawdziwą, domową z mocno czosnkowo - ziołowym sosem z wieloma pysznymi skladnikami, na mega cieńkim cieście. Jakie wina do takiego delikatesu polecacie? Właśnie się zabieram za produkcję i może poszerzą swe horyzonty o tą wiedzę. Do tej pory różne wina testowałam ale jestem ciakawa waszych opinii.
Pozdrawiam
agnieszka
11.05.2012 22:22
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=436295896400128&s... ... zależy z czym pizza . Do w/w świetny był kupaż CS z Sangiovese. Bez mięsa, masz łatwo większość białych, rose czy lekkie czerwone. Tu masz zdanie Jurka Kurka ->
http://4senses.tv/2011/05/jakie-wino-do-pizzy-jurek-daje-...
11.05.2012 23:04
Poczytam i pooglądam jutro. Dziś do pizzy otworzylliśmy Coto de Imaz Rioja Reserva 2005 i jestem trochę zawiedziona. Fakt może było odrobinę zbyt cieple ale pomimo długiego przebywania w karafce za dużo beczki i pozostał wyczuwalny alkoholowy posmak. Doszukałam się wiśni i czekolady. Barwa świetna, ciemno - rubinowa, gęstość też, tylko ten posmak. Zostawiłam dwa łyki w kieliszku może się rozwinie. Do mojej pizzy musi być bardzo wytrawne wino - ze względu na wytrawne skladniki - sos pomidorowo - czosnkowo - ziolowy, salami pic, ser pleśniowy, pomidory suszone, rukola. Ciągle poszukuje wina idealnego, bez skutku... ale może to i dobrze zawsze lepiej mieć coś przecd sobą :). Probowalam zamieścić zdjęcie ale mi nie weszło nie wiem czemu nie chciało się zaladować. Dziękuję za linki
11.05.2012 23:25
Coto de imaz... Uwielbiam
A co do zdjęcia to: kliknęłaś na "wybierz plik" na dole, wybrałaś zdjęcie i "dodaj post"?
Spróbuj może jeszcze raz, bo sprawdzalem i jest wszystko ok. Może masz jakieś wybitnie wolne łącze, a zdjęcie zrobiłaś mega lustrzanką?
12.05.2012 00:27
Skad masz Coto de Imaz Rioja Reserva 2005
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10098/ ??? Widziałem ostatnie jakieś niszowe Cote de Imaz w Bomi ...ale Rioja kupiłaś w PL ? Ja liczę, ze będzie w Portugalii, ale piliśmy do wołowiny po burgundzku :)
Spróbuj Pinto Noir :)
12.05.2012 11:00
Powróciłam do wina, smak się poprawił, tlenu potrzebowało...:) Coto kupuję w moich ulubionych delikatesach Piotr i Paweł, mają dobre wina, po niestety trochę wysokich cenach ale czego się nie robi dla perełek.
12.05.2012 12:24
Ja bym obstawiał coś z Sangiovese, jakoś tam mi do pizzy pasuje. Lekkie Chianti lub, co prawda najtańsze w ofercie Enoteki, ale pasujące Le Corbinie Rosso
http://dotrzechdych.pl/raport-spod-oblezonego-stolu-3/
Tak się zastanawiam, czy Twoja Riserva nie zdominowała pizzy :)
12.05.2012 12:57
To sie w KRK nie załapię, ale nie widziałem u nich Riservy w ofercie jaka cena ? Zwykłe mają z przyzwoitym narzutem choć w Hiszpanii to ok 4-5 E ...
12.05.2012 13:39
Film o doborze win do pizzy zobaczyłam, spróbuję następnym razem Rose ale mam pewne wątpliwości z uwagi właśnie na składniki akurat tej wczorajszej pizzy. Coto było pewnie trochę zbyt ciężkie, aczkolwiek z podpieczonym salami całkiem dobrze wspólgrało.
Co do przyzwoitego narzutu to jest różnie, np Coto jest w granicach 65 zł,
W kwestii Bollingera do pizzy - punkowy pomysł, ale jakoś do mnie nie przemówił, poza tym dziewczyna Bonda to nie mój bohater romantyczny:)
12.05.2012 14:49
Znając ceny z ojczyzny Coto serce boli :), ale cóż zapasów, ze wszystkiego zrobic sie nie da ;). Dobrze, że wrzuciłaś zdjecie, bo zdałem sobie sprawę, że w knajpkach zawsze zamawiam z cienkim ciastem , a w domu robię jakieś "grubasy" ... :)
12.05.2012 15:50
Rok ciężkiej pracy i smutku że nie wyszło w końcu robię na cieńkim, ale jak słyszę że jest to fast food to krew mnie zalewa, produkcja mojej pizzy to 2 godziny mrówczej pracy:)
Co do win, to nie trzeba do ojczyzn jechać, w Austrii w Sparze albo Billi można zrobić niezłe zakupy. Na swoją kolej do degudtacji stoją u mnie: Faustino VII Tempranillo 2009, Poggi del sol Chianti riserva 2008, Terra dei celti Barolo "Pezzole" 2007 każde za 5 euro. Jak otworzę to opiszę.
12.05.2012 17:35
Faustino VII, ale Rosado przestraszylo mnie etykieta, na szczęscie koleżankę nie :P
http://www.nasze-wina.pl/core/wine/10496/
12.05.2012 20:43
Faustino tak ma, etykieta od lat straszy, ale wino pyszne,nie wiem jeszcze jak VII ale na Majorce kosztowałam różne Faustino i zawsze był to top
12.05.2012 23:35
To my zachęceni pizzą postanowiliśmy zrobić coś na szybko
a do tego casa de la vega.
13.05.2012 00:46
udamy, że nie zauważyliśmy "pizzy" ... :P
13.05.2012 22:05
Ta zniewaga krwi wymaga - do takiej pizzy Egri Bikaver (nie wiem jak się pisze ale wiadomo o co chodzi.
Smakosz, nie ma co:)
14.05.2012 00:36
Spokojnie z tym Egri Bikaverem! Dobrego Bikavera szkoda do takiego "dania", dobre egerskie Bikaver w Polsce kosztuje 50 - 100 zł.
Warto przeczytać. Bikaver, Bikaverowi z supermarketu nie równy
14.05.2012 02:12
niby fakt ... trafiłem przyzwoite, ale to jak jeden z symboli PRL-u i teraz długo potrwa , zeby coś z tym zmienić ...
sami sobie dołek wykopali ...
14.05.2012 15:07
No to może teraz coś się zmieniło nie miałam odwagi sprawdzić, ostanią butelkę pamiętam z imprez studenckich. A kwestii pizzy może by się wypowiedzial znawca z filmu przeslanego przez dominikw - Jurek Kurek. Już to widzę kosztuje pizzę i poleca do niej schłodzone Dorato zamiast Bollinger'a:)
17.05.2012 14:17
Mówiliśmy ostatnio o "byczej krwi"
zapraszam do lektury