Witam. Nie wiem czy znajdę tutaj osoby, które po cichu u siebie w domu próbują robić swoje wino. Nie ukrywam, że chciałabym sama coś "wypędzić" :) Może jakieś rady? Czy łatwiej czerwone, różowe czy białe?
Olga
Swojego czasu mój tata robił swoje wina - najlepiej mu wychodziły (bo podobno łatwo się je robi) wina z białych winogron :) Jeżeli chcesz to mogę się podpytać jak wyglądał u niego proces produkcji :) myślę, że jeszcze to pamięta mimo, że teraz przeszedł na przeciery pomidorowe i kompoty ze śliwek :) :)
Kasia
na forum "domowych winiarzy" znalazłam już liczne podpowiedzi, ale możesz jeszcze coś napisać. Możesz się zapytać czy dawał cukier, a jeżeli tak to ile.
Orzechowa Czarodziejko ...spytałam :) Odpowiedź początkowa brzmiała "na oko" :) ale po dokładniejszym przepytaniu powiedział, że proporcja to 1do2 - kilogram cukru do 2 kilogramów winogron. Dowiedziałam się też (o czy mnie pamiętałam), że robił wino z wiśni a proporcje cukru takie same :)
Uaaa zaskoczyła mnie poprzednia wypowiedź...
Ja jak robiłem wino (z białych winogron) to dałem 3 kg cukru na 24 kg winogron :) z czego otrzymałem ok. 28 litrów wina.
no to pewnie inna szkoła :) tutaj było 10kg winogron, około 5 kg cukru i 7-7,5 l wody - wychodziło około 20 litrów wina ... ja tylko przekazuję informacje :)
Nie możesz dodawać nowych wątków Nie możesz dodawać nowych postów Nie jesteś moderatorem