20.07.2012 10:38
Zobacz także
Alzackie winnice zajmują 15 600 ha powierzchni winnic AOC, rozciągają się w pasie o długości 120 km (od miasta Thann na południu do Marlenheim koło Strasburga na północy) i szerokości od 2 do 15 km. 4 600 producentów wytwarza 1,15 mln hektolitrów wina rocznie o wartości ok. 500 mln euro. 75% produkcji sprzedawana jest we Francji, 25% stanowi eksport, który rośnie o 20% rocznie. 70% eksportu stanowi Europa 8% USA 8% Ameryka Południowa 6% Azja 8% inne kontynenty. Wina Alzackie rozlewane są wyłącznie na terenie Alzacji w charakterystyczne smukłe butelki o zastrzeżonym kształcie.
Winnice najczęściej położone są na zboczach Wogezów stanowiących barierę przed opadami klimatu oceanicznego. Dzięki temu tereny te korzystają ze słonecznego, ciepłego klimatu półkontynentalnego. Usytuowanie na wysokości od 200 do 450 m npm zapewnia maksymalne nasłonecznienie. Colmar to jedno z najbardziej suchych miast we Francji. Ciepłe dni i chłodne noce zapewniają odpowiednie warunki wegetacji, a długi cykl dojrzewania winogron sprawia, że wina alzackie cechują się złożonymi aromatami, świeżymi owocowymi nutami oraz wysoką kwasowością. Na jesieni jest wystarczająco rześko i wilgotnie oraz ciepło w dzień, aby mogła rozwinąć się pleśń szlachetna Botrytis Cinerea. Zjawisko parowania powoduje osiągnięcie wyższego stężenia cukru i aromatu. Geologia Alzacji składa się z prawdziwej mozaiki minerałów, do podłoża granitowego po wapienne, przechodząc przez podłoża ilaste, łupkowe, margle, piaskowce.
W Alzacji uprawianych jest głównie 7 odmian winorośli: Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir. Winem najczęściej uprawianym jest Riesling, na drugi miejscu jest Gewurztraminer, na trzecim Pinot Blanc.
Riesling – Najczęściej uprawiane, wytrawne, rasowe, delikatnie owocowe wino o finezyjnym bukiecie z nutą cytrusów, kwiatów lub minerałów.
Gewurztraminer – Drugie pod względem powierzchni upraw. Rozwija niezwykły wachlarz aromatów, intensywne nuty kwiatowe i egzotycznych owoców, (liczi, passiflory, ananasa, mango, pomarańczy) oraz korzeni (piernik, mięta pieprzowa, goździki, pieprz), miodu i pigwy. Mocne i wyraziste wino, bogate z krągłym finiszem. Często jest winem słodkim. Doskonałe do korzennych dań kuchni orientalnej (chińskiej, tajskiej, indyjskiej).
Pinot Blanc – Dyskretne aromaty owoców z sadu oraz nuty kwiatów. Miękkie i delikatne, świeże.
Muscat d’Alsace – W przeciwieństwie do śródziemnomorskich muskatów jest winem wytrawnym. Bukiet świeżych winogron, mentolowe, nuty roślinne, jabłek, cytrusów, kwiatu pomarańczy.
Pinot Gris – Niezwykle bogate wino. Mocne, krągłe i długie, rozwija złożone aromaty poszycia leśnego, mchu, grzybów, suszonych owoców, moreli, miodu, piernika. Niekiedy z lekką nutą wędzonki. Bogate i tłuste, długi finisz. Doskonałe do pieczeni, białego mięsa, podrobów, dziczyzny, risotto i serów.
Sylwaner – Świeży i lekki, dyskretny owocowy lub kwiatowy bukiet, w którym dominują aromaty cytrusów, białych kwiatów czy świeżo skoszonej trawy. Świetne do owoców morza, ryb i wędlin.
Pinot Noir – Jedyne wino czerwone. Rozwija aromaty czerwonych owoców (czereśnie, maliny, czerwone porzeczki, jeżyny), niekiedy z nutą drewna. Dojrzewa w beczkach, co nadaje mu mocniejszą i bardziej złożoną strukturę.
Wyróżnia się trzy apelacje, wina są z reguły jednoszczepowe i zwykle noszą nazwę odmiany winogron.
AOC Alsace stanowiąca 73% produkcji. Utworzona w 1962 roku, Wymienia się 11 apelacji gminnych oraz AOC Alsace Lieu-Dit (szczególne miejsca) z jeszcze bardziej restrykcyjnymi przepisami.
AOC Crement d’Alsace 23% produkcji, utworzona w 1976 roku. Wina musujące wytwarzane metodą szampańską. Tylko szczepy: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Auxerrois, Riesling, Chardonay.
AOC Alsace Grand Cru 4% produkcji, utworzona w 1975 roku, tylko szczepy: Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer. 51 wydzielonych miejsc.
Wina wytwarzane z przejrzałych pokrytych pleśnią szlachetną winogron noszą nazwę Selections de Grains Nobles, a te ze szczepów Grand Cru - Vendanges Tardives.