4 2,5-centymetrowe kromki wiejskiego chleba bez skórki 3 1/2 łyżki stołowej oliwy extra-virgin, plus trochę oliwy do smarowania 1 ząbek czosnku Szczypta nitek szafranu 3 średnie pory cienko pokrojone na krzyż ok 130 ml wytrawnego czerwonego wina 675 ml bulionu z kurczaka ok 120 ml gęstej śmietany kremówki (przynajmniej 36%) sól i świeżo zmielony pieprz ok 60g świeżo startego Parmigiano-Reggiano
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Ułóż kromki chleba na blasze, posmaruj oliwą. Piecz 10 minut aż będą chrupkie. Natrzyj czosnkiem i podrzyj na dwu i półcentymetrowe kawałki.
2. W rondlu podgrzej 3 łyżki stołowe oliwy, dodaj szafran. Odsyp 115 gramów pokrojonego pora, a resztę dodaj do oliwy z szafranem. Gotuj pod przykryciem ok 4 minut aż zmięknie. Dodaj 125 ml czerwonego wina i podgrzewaj na dużym ogniu aż zawartość rondla zredukuje się do mniej więcej 2 łyżek stołowych. Dodaj bulion, gotuj 3 minuty na wolnym ogniu. Wrzuć grzanki z chleba wiejskiego i gotuj jeszcze 3 minuty na wolnym ogniu. 3. Zmiksuj zupę i wlej z powrotem do rondla. Mieszając wlej śmietankę pozostałe wino (ok 1 łyżki stołowej), posyp solą i pieprzem i podgrzewaj na małym ogniu. 4. Pozostałe ½ łyżeczki oliwy podgrzej na teflonowej patelni. Dodaj pozostały por i podgrzewaj na małym ogniu przez 3 minuty aż trochę zmięknie. Szpatułką uformuj cztery placuszki o średnicy 5 cm. Posyp każdy placuszek łyżką parmezanu. Podsmażaj na małym ogniu 3 minuty aż ser się rozpuści. Zdejmij z patelni i zostaw do ostygnięcia.
5. Zupę wlej do misek, każdą udekoruj placuszkiem porowo-parmezanowym i podawaj.