1 ½ łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula pokrojona w dużą kostkę (ok pół centymetra) 225 g grzybów Shiitake – usuń nogi grzybów, a kapelusze pokrój na około 2,5 centymetrowe kawałki 2 chińskie kiełbaski wieprzowe pokrojone w plasterki grubości 1/2 cm 4 łyżki wytrawnego białego wina 360 g (24 łyżki) ryżu krótkoziarnistego (zwanego też lepkim ryżem), namoczonego przez noc i odsączonego 1 ½ szklanki bulionu z kurczaka 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
1. Podgrzej olej w średniej wielkości rondlu. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie, na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodaj grzyby i gotuj około 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Grzyby muszą zmięknąć. Dodaj chińskie kiełbaski i wino i zagotuj na dużym ogniu. Dodaj ryż, bulion z kurczaka, sos sojowy i sól i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. 2. Przykryj ryż i gotuj na małym ogniu około 12 minut dopóty, dopóki cały bulion zostanie wchłonięty, a ryż zmięknie. Ostaw przykryty ryż na 5 minut, potem wymieszaj z pietruszką i podawaj.