Srebrna Góra z Lidlem
Srebrna Góra z Lidlem
Po raz kolejny otrzymaliśmy jako Portal Nasze-wina zaproszenie do winnicy Srebrna Góra mieszczącej się pod Krakowem, a właściwie to w samym Krakowie. Organizatorem wyjazdu jest Lidl, który na swoich półkach gości produkowane w tej winnicy wina, ze sztandarowym winem Polka na czele. Mieliśmy okazję gościć w winnicy Srebrna Góra w zeszłym roku. Poznaliśmy wtedy plany rozwoju zarówno oferty win, ale przede wszystkim unowocześnienia infrastruktury produkcyjnej winnicy. Plany były imponujące, stąd z zaciekawieniem oczekujemy na kolejne spotkanie z właścicielami i relację z tego czego udało się dokonać przez ostatni rok.
Dla przypomnienia garść wrażeń z ubiegłorocznego spotkania.
Sierpień 2017
Dobra energia winnicy - Punkt Mocy. Trochę Toskanii w Krakowie.
Winne degustacje Lidla zawsze są udane. Jest na nich dużo interesujących win a ciekawe prowadzenie zapewnia Michał Jańczyk.
Tym razem wina były 3, ale miejsce i formuła niezwykłe.
Zostaliśmy zaproszeni przez Lidla do polskiej winnicy Srebrna Góra leżącej w obrębie Krakowa!
Gospodarze, właściciele winnicy dzierżawią ziemie kamedulskie na Srebrnej Górze - do XVII wieku noszącej nazwę Pagórki Świętego Stanisława.
Srebrna Góra to jeden z punktów mocy Krakowa, stąd pagórki z mocą zostały wybrane na klasztor przez kamedułów. Właściciele winnicy też nie do końca wierząc w spełnienie, wymarzyli sobie to miejsce. I udało się. Winnica leży na powierzchni 12 ha, istnieje od 2007 roku. Zamówienie sadzonek trwało 2 lata, więc pierwsze zasadzenie miało miejsce w 2010 roku.
Do winnicy jechaliśmy z Dworca Głównego w Krakowie nie dłużej niż 15 minut i znaleźliśmy się na przepięknym wzgórzu z przepięknym widokiem na Kraków, Babią Górę, a w bezchmurne dni podobno widać Tatry.
Przepiękne miejsce z mocą i ludźmi z pasją..
Produkcja wina odbywa się w przyklasztornych zabudowaniach. Ogromne kadzie stoją w dawnych budynkach gospodarczych. Są plany rozbudowy, przebudowy. Inwestycja rusza lada chwila dzięki europejskim funduszom.
W porównaniu z całkowicie skomputeryzowanymi winnicami w Austrii, które oglądaliśmy u takich producentów jak Tement i Sabatti, to Srebrna Góra ma jeszcze wiele do zrobienia. To, że austriackie winnice wyglądają dzisiaj jak skomputeryzowane laboratoria jest efektem decyzji podjętych po pamiętnej aferze winiarskiej w 1985 roku. Austria postawiła na rozwój przemysłu winiarskiego oferując winiarzom potężne wsparcie finansowe. Sprawiło to, że austriacki przemysł winiarski należy dziś do najnowocześniejszych na świecie.
Czy w takim razie można produkować interesujące wina nie mając wsparcia skomputeryzowanej infrastruktuty?
Na to pytanie miała odpowiedzieć degustacja produkowanych w winnicy win. A jakie wina degustowaliśmy?
Biała Polka, rocznik 2015 - wytrawne, lekkie wino powstałe z odmian Johanniter, Solaris i Hibernal. Ma wyczuwalne aromaty ananasa, brzoskwini, marakui oraz soku z kwiatów czarnego bzu. W smaku zrównoważone. Michał Janczyk rekomenduje podawać to wino do owoców morza, ryb, deserów.
Różowa Polka, rocznik 2015 - półwytrawne, lekkie wino powstałe z połączenia Zweigelta i Cabernet Cortis. Ma piękny jasnoróżowy kolor. Pachnie malinami, poziomkami, wiśniami i migdałami. Pasuje do ryb, drobiu, owoców.
Czerwona Polka, rocznik 2014 oraz 2015 - wytrawne, lekkie wino powstałe z winogron Regent, Rondo i Acolon. Pachnie śliwkami, wiśniami, czereśniami i żurawinami. Smak wina różni się w zależności od rocznika. Znawcy wyżej cenią rocznik 2014. Pasuje do wołowiny.
Tyle zapisków z zeszłego roku.
Czy udało się w Srebrnej Górze zbudować nowoczesne zaplecze do produkcji wina? Czy oferta win została wzbogacona o nowe etykiety? Czy jakość produkowanych tam win została utrzymana, a może wzrosła?
Na te pytania postaramy się odpowiedzieć po powrocie z Krakowa. Obiecujemy nie trzymać Klubowiczów w niepewności zbyt długo.