Uniwersytet Jagielloński jako pierwszy w Polsce otwiera nowy kierunek - studia podyplomowe z zakresu enologii. Program studiów uwzględnia między innymi: podstawy uprawy winorośli, biologii i chemii winogron, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina, regionów winiarskich, analizy sensorycznej i podstaw degustacji, a w szczególności zdrowotnych i kulturowych aspektów wina.
Zajęcia podzielone będą na teorię i praktykę. Ćwiczenia praktyczne odbywać się będą w uniwersyteckiej winiarni w Łazach pod Krakowem.
- Będziemy uczyć studentów sadzić winorośl, ciąć krzaki, zbierać owoce - wylicza Adam Kiszka, gospodarz winnicy UJ. - Studenci będą mieć swoje maszyny i swój fermentator. Kiedy zrobią wino, w nagrodę je wypiją - żartuje.
Enologia ruszy na Wydziale Farmaceutycznym UJ od lutego 2012 roku. Będą to dwusemestralne studia zaoczne. Zajęcia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz specjalistów z dziedziny enologii.