Robert Parker wciągnięty w aferę degustacyjną w Hiszpanii
2011/12/29
Robert Parker zlecił przeprowadzenie w pełni jawnego śledztwa prawnego, aby wyjaśnić wszystkie okoliczności hiszpańskiej afery degustacyjnej w którą został wplątany wydawany przez niego Magazyn Wine Advocat.
Aferę odkrył Jim Budd, znany winiarski bloger i publicysta (m.in Decantera). Budd, wspierany przez innych bloggerów oraz starszych hiszpańskich komentatorów winiarskich, takich jak Jose Penin, od kilku miesięcy twierdził, że Pancho Campo z Akademii Win Hiszpani, jako oficjalny przedstawiciel Jaya Millera, eksperta i komentatora wydawanego przez Parkera magazynu ‘Wine Advocat’, był regularnie opłacany przez odwiedzane przez Millera winnice. Budd opublikował korespondencję elektroniczną pomiędzy Akademią Win Hiszpanii a zarządami firm z Nawarry, Madrytu i Murcji, z których wynika, że producenci musieli grubo płacić, by Jay Miller odwiedził ich winnice i spróbował wina. Wszczęcie dochodzenia w tej sprawie ogłosił dwa dni temu Steve Haas z kancelarii Cozen O’Connor. Według Roberta Parkera prawnicy przesłuchują właśnie Campo, a wszystkie umowy i maile zostały przetłumaczone na język angielski.
Parker podkreśla, że Miller z całą pewnością nie przyjął żadnych pieniędzy za recenzję wina lub wytwórni, ale będzie czekał na wyniki raportu końcowego śledztwa. Sam Jay Miller uważa zarzuty za nieprawdziwe, ale dla dobra sprawy złożył oficjalną rezygnację z pracy w The Wiene Advocat. Haas kierujący zespołem prawników powiedział na forum www.erobertparker.com, że w świetle zarzutów dotyczących wizyt Jaya Millera w Murcji i innych regionach kancelaria Cozen O’Connor przeprowadzi dochodzenie w celu ustalenia, czy w magazynie ‘Wine Advocat’ została zachowana rygorystyczna polityka niezależności w zakresie przeglądu i degustacji win, o których zostały opublikowane teksty, oraz w zakresie wysyłania na delegację niezależnych ekspertów.
Centralna postać afery – Pancho Campo jest założycielem Hiszpańskiej Akademii Win, ale od 2009, na skutek problemów z prawem, nie pełni funkcji jej prezesa. Oprócz tego, że jest znanym ekspertem winnym, zajmuje się od lat wpływem zmian klimatycznych na uprawy winorośli.