Ja mam nowe hasło!
Co to znaczy: "bez ostrych krawędzi" - to hasło zostało użyte przy opisie pojęcia "Krągłe"
Wielki Słownik Powraca!
Wielki Słownik Terminów Degustacyjnych powraca bogatszy o nowe pojęcia, definicje, logo... Jeśli chcecie dowiedzieć się, co znaczą w odniesieniu do wina słowa: - aromat - chude - dachówka - kłujące I wiele, wiele innych, zapraszamy do Wielkiego Słownika Terminów Degustacyjnych. Zachęcamy do umieszczania Waszych propozycji nowych słówek w komentarzach!
Komentarze
"Tłuste" - czytałem sobie zachodnie recenzje jednego z Chardonnay z Enoteca Nova i padło właśnie takie wyrażenie. W sumie racja, porównując do innych akurat to ma jakąś taką fakturę, coś takiego... e, słów brakuje, niech będzie... tłuste :)
Można też grzeczniej - fluffy ;)
WineMike napisał:
Można też grzeczniej - fluffy ;)
Fluffy przypomina mi skecz z Gabrielem Iglesiasem http://www.joemonster.org/filmy/17873/Gabriel_Iglesias_Pijany_kierowca_polskie_napisy_
A mnie z jego dwoma show "I'm not Fat I'm Fluffy" oraz "Hot and Fluffy" i niezliczonych występach w Stand Up Revolution. Właśnie z tego zaczerpnąłem to określenie, good for you za znajomość takich stand-uperów :) Oh hell no!
A co z tymi ostrymi krawędziami? ;]
Ostre krawędzie - wino nie jest dobrze zbalansowane, osobno czujesz alkohol, owoc, gorycz.
czyli inaczej - nie jest zrównoważone?
Dokładnie tak. ;)
czyli krągłe = zrównoważone
"Aksamitne
O bujnej konsystencji, bogate w smaku."
ja bym dodał: delikatnie muskające podniebienie
Brakuje jeszcze charakterystycznych dla SB - kocich... ;]