5 rzeczy o Chardonnay
Pochodzenie Historia Chardonnay, jak wielu klasycznych szczepów, ma swoje korzenie we Francji. Z jego uprawy znany jest Burgundia, a o Chablis słyszał chyba każdy. Swoją nazwę zawdzięcza miejscowości o tej samej nazwie. Według badań na Uniwersytecie Kalifornijskim wywodzi się prawdopodobnie z krzyżówki Pinot gris i zapomnianego dzisiaj szczepu z Chorwacji Gouais blanc.
Charakterystyka Odmiana uprawiana jest obecnie w wielu krajach winiarskich, dając wina o różnym charakterze. Bardzo plastyczny szczep. Pozwala ukształtować się tak, jak chce tego winiarz. Może być wibrujące, musujące, orzeźwiające, bez nut dębowych, bogate i maślane i tak dalej. Uprawy Francja, Australia, Nowa Zelandia, USA, Włochy, Mołdawia, RPA, Chile, Słowenia, Argentyna, Austria oraz Niemcy.
Z czym łączyć Ryby, białe mięso, grzyby, lekkie sałatki, deska serów.
Arboisier, Arnaison Blanc, Aubaine, Auvernat Blanc, Auvernat Blanc, Auxerrois, Auxois Blanc, Bargeois Blanc, Blanc de Champagne, Breisgauer Sussling, Burgundi Feher, Carignane Rosso, Chardennet, Chatey Petit, Chaudenet, Claevner, Epinette Blanche, Epinette Champagne, Ericey Blanc, Feherburgundi, Feinburgunder, Gamay Blanc, Gelder Weissburgunder, Gentil Blanc, Grosse Bourgogne, Klawner Weiss Silber, Klevanka Bieła, Lisant, Luisant, Luizannais, Luizant, Maconnais, Maurillon Blanc, Melon Blanc, Melon d'Arbois, Moreau Blanc, Morillon Blanc, Moulon, Noirien Blanc, Noirien Blanc, Pino Szardone, Pinot Blanc a Cramant, Pinot Blanc Chardonnay, Pinot Chardonnay, Plant de Tonnerre, Romere, Romeret, Rouci Biłe, Rousseau, Roussot, Rulender Weiss Chardonnay, Sardone, St. Marie Petit, Weissedler. tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: "Encyklopedia win" Hugh Johnon i Jancis Robinson "Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński foto: Commons Wikimedia Vinos-uvas.blogspot |