5 rzeczy o Carmenere
Pochodzenie
Charakterystyka
Jeśli macie w kieliszku wino o intensywnie rubinowej barwie, aromatach czerwonych owoców, jagód, przypraw oraz akcentami ziemistymi, delikatnych garbnikach, a w ustach niuanse gorzkiej czekolady tytoniu i skóry to na 99% pijecie właśnie Carmenere. Często używa się go do kupaży, jednak wprawny winiarz potrafi stworzyć świetne wino jedno-odmianowe. Chociaż w dzisiejszych czasach we Francji nadal uprawia się śladowe ilości Carmenere to bez wątpienia najwięcej jego upraw możemy odnaleźć w Chile.
Uprawy
Chile (głównie Colchagua Valley, Rapel Valley oraz Maipo), Włochy (Wenecja Euganejska - apelacje Arcole, Bagnoli di Sopra, Corti Benedettine del Padovano, Merlara, Monti Lessini, Riviera del Brento i Vicenza), Friuli-Wenecja Julijska (Collio Goriziano), śladowe ilości we Francji, wina alghero z Sardynii oraz obszar Piave w prowincjach Treviso i Veneto, USA (Kalifornia i Waszyngton) oraz Nowa Zelandia (Auckland); w 2006 testy DNA potwierdziły, iż w Matakana winorośle Cabernet Franc to w rzeczywistości nic innego jak czyste Carmenere.
Z czym łączyć?
Carmenere dobrze czuje się w towarzystwie mięs uzupełnionych przyprawami i ziołami, na przykład rozmarynem, oregano, tymiankiem, komprem, czarnym i czerwonym pieprzem, szafranem, papryką, kminkiem, czosnkiem oraz anyżem (naturalnie nie wszystkimi naraz!). Udane połączenia będą z oliwkami (zarówno zielonymi jak i czarnymi), pieczarkami, pomidorami, zieloną papryką, bakłażanem i słodkimi ziemniakami. Oprócz jagnięciny, duszonej wołowiny, kiełbasy wieprzowej, kurczaka, kaczki, królika i sarny, pasuje również do.. dzika!
Carmenere niejedno ma imię..
Bouton blanc, caberne karmener, cabernella, cabernelle, cabernet carmenere, cabernet cosmo, cabernet grande, cabernet grosso, cabernet italico, carbonet, carbouet, carmenelle, carmeneyre, gran vidyur, grand carmenet, grand vidure, grande vidure, grande vuidure, kaberne, kaberne karmener, kabernel, karmene, karmensel oraz uva francesca. tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: "Encyklopedia win" Hugh Johnson i Jancis Robinson "Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński foto: Concha y Toro Imbibe |