5 rzeczy o Gewurztraminerze
Pochodzenie Jednoznaczne wskazanie miejsca pochodzenia szczepu Gewurztraminer przez lata było niemożliwe. Ostatnie badania DNA wyjaśniły jednak tę kwestię. Odmiana ta wywodzi się od mającej swoje korzenie winorośli Traminer z południowego Tyrolu lub Alto Adige. Choć nie cieszy on się tam obecnie powodzeniem wśród winiarzy, nie sposób odmówić mu wyjątkowości. Ampelograf Pierre Galet sądził, iż wspomniany Traminer był tożsamy z Savagnin Blanc (nie mylić z Sauvignon Blanc). Szczepy Frankisch w Austrii, Gringet w Sabaudii, Heida w Szwajcarii, Formentin na Węgrzech i Grumin w Czechach są łudząco podobne do Traminera i prawdopodobnie są jego klonami. Niektórzy sądzą, iż Viognier jest dalekim kuzynem tej odmiany. Nazwa Gewurztraminer oznacza tyle co „przyprawowy Traminer”, „pikantny Traminer„ lub po prostu „aromatyczny Traminer”.
Gewurztraminer jako biała odmiana winorośli naturalnie świetnie odnajduje się w chłodnym klimacie. Charakterystycznymi nutami dla tego wina są liczi, grejpfrut, passiflora oraz kwiatowe akcenty. Z uwagi na małą kwasowość, wysoką zawartość cukru w gronach oraz sporą aromatyczność, Gewurztraminer nawet w wydaniu wytrawnym może wydawać się słodkawy.
Francja (Alzacja), Hiszpania, Włochy, Austria, Słowenia, Bułgaria, Węgrzy, Chorwacja, Luksemburg, Czechy i Morawy, Rumunia, Słowacja, Nowa Zelandia, Argentyna (Mendoza), południowe Chile, Izrael (Wzgórza Golan), Australia (Adelaide Hills, Eden Valley, Tasmania, Clare Valley oraz Yarra Valley), Kanada (Vancouver Island, Okanagan Valley z British Columbia, Niagara Peninsula, Lake Erie oraz Prince Edward County), Niemcy, USA (Monterey, Mendocino, Sonoma, Michigan, Rhode Island, Caddo County, Oklahoma, Ohio, Pennsylvania, Kentucky, Indiana, Texas, Virginia, Maryland, Missouri, New Mexico, New Hampshire, Finger Lakes oraz Long Island).
Sałatka z krabów, smażony ryż z migdałami i kurczakiem, małże, krewetki w curry, pieczone kacze udka w balsamico, jednak to nie koniec. Warto eksperymentować w Gewurztraminerem w kuchni, nawet czasem dodając go do potraw!
Auvernas rouge, Blanc brun, Blanc Court, Bon blanc, Christkindeltraube, Christkindlestraube, Clevener, Clevner, Crevena Ruziva, Crovena Ruzica, Dišeči Traminec, Dreimaenner, Dreimannen, Dreipfennigholz, Drumin, Drumin Ljbora, Duret rouge, Edeltraube, Fermentin rouge, Fleischroth, Fleischweiner, Formentin rouge, Fourmenteau rouge, Frencher, Fromente, Fromenteau, Fűszeres, Fűszeres Tramini, Gentil Rose Aromatique, Gentil-duret rouge, Gentile blanc, Gertie, Gewuerztraminer, Gringet, Gris rouge, Haiden, Kirmizi Traminer, Klaebinger, Klaevner, Kleinbraun, Kleinwiener, Livora, Livora Cervena, Mala Dinka, Marzimmer, Mirisavi Traminac, Nature, Nature rose, Noble rose, Nuernberger Rot, Pinat Cervena, Piros Tramini, Plant Paien, Princ Cerveny, Princt Cervena, Princt Cerveny, Ranfoliza, Rosentraminer, Rotclevner, Rotedel, Roter Nuerberger, Roter Nuernberger, Roter Traminer, Rotfranken, Rothklauser, Rothweiner, Rothwiener, Rotklaevler, Rotklaevner, Rotklevner, Rousselet, Runziva, Rusa, Ruska, Ryvola, Salvagnin, Sauvagnin, Savagnin, Savagnin jaune, Savagnin Rosa Aromatique, Savagnin rose, Savagnin Rose Aromatique, Savagnin Rose Musque, St. Klauser, Termeno Aromatico, Tramin Cerveny, Tramin Korenny, Traminac Crveni, Traminac Diseci, Traminac mirisavi, Traminac Mirisavi Crveni, Traminac Sivi, Traminec, Traminer, Traminer Aromatico, Traminer Epice, Traminer Musque, Traminer Parfume, Traminer rosa, Traminer Rose Aromatique, Traminer Rot, Traminer Rozovyi, Tramini Piros oraz Trammener. tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: "Encyklopedia win" Hugh Johnson i Jancis Robinson "Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński foto: Michał "WineMike" Misior BK WineTours |