Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

5 rzeczy o Merlot



Pochodzenie


Merlot wywodzi się z prawdopodobnie z rejonu Bordeaux. Uprawiano go już na sporą skalę w XVIII wieku. Jego nazwa pochodzi od starofrancuskiego zdrobnienia słowa merle – kos (Turdus merula), prawdopodobnie ze względu na czarnoniebieski odcień.



Charakterystyka
W Bordeaux ze względu na wczesne dojrzewanie należy do najczęściej uprawianych odmian. W chłodnych latach dojrzewa mniej niż cabernet, jednak w ciepłych jest bogaty w alkohol. Spore jagody i cienka skórka dają obfite wina z mniejszym poziomem tanin, a co za tym idzie, gotowymi do wypicia. Świetnie nadaje się do kupaży, gdzie z reguły łagodzi agresywne nuty wielu odmian. W Medoc dodaje się go do Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, natomiast we Włoszech łączony jest on z Sangiovese, Montepulciano czy Nebbiolo


Ciekawostka:  Chateau Pétrus, produkowane w apelacji AOC Pomerol we Francji w 95% ze szczepu Merlot utrzymywało przez 20 lat tytuł najdroższego wina świata.



Uprawy
We Francji, oprócz Bordeaux, głównym obszarem upraw jest południe kraju (Langwedocja – Roussillion). We Włoszech jest uprawiany w większości regionów z przeznaczeniem do produkcji win do szybkiej konsumpcji. Na Węgrzech lwią część stanowią wina odmianowe, a w towarzystwie Kekfrankos, Oporto czy Kadarki stanowi podstawę wina Egri Bikaver. W Ameryce Południowej największe uprawy są w Chile i Argentynie, jednak pozostają w tyle za Malbekiem. To właśnie w Chile przez dłuższy czas mylono Merlota i Carmenere. Stosunkowo mało upraw jest w Australii i Nowej Zelandii, natomiast w RPA notuje się małe wzrosty upraw.

Z czym łączyć?
Pizza, pieczony indyk, żeberka, beef Wellington, pieczonka kaczka.

Merlot niejedno ma imię…
alicante, alicante noir, begney, bidal, bidalhe, bigney, bigney rouge, bini, bini ruzh, bioney, black alicante, bordeleza belcha, bordeleze belcha, crabutet, crabutet noir, crabutet noir merlau, hebigney, higney, higney rouge, langon, lecchumskij, medoc noir, merlau, merlaut, merlaut noir, merle petite, merlo, merlot black, merlot blauer, merlot crni, merlot nero, merlott, merlou, odzalesi, odzhaleshi, odzhaleshi legkhumskii, petit merle, picard, pikard, plan medre, planet medok, plant du medoc, plant medoc, saint macaire, same de la canan, same dou flube, seme de la canau, seme dou flube, semilhon rouge, semilhoum rouge, semilhoun rouge, semillon rouge, sud des graves, vidal, vini ticinesi, vitrai i vitraille.

tekst: Michał "WineMike" Misior

źródła:

"Encyklopedia win" Hugh Johnon i Jancis Robinson

"Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński

foto:

Agathos.blogspot.com

Mynlsc.com


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.