5 rzeczy o Nebbiolo
Pochodzenie Szczep Nebbiolo został wyhodowany w Piemoncie, chociaż jak miejsce jego pochodzenia wskazywana jest także Lombardia. Nazwa wywodzi się od piemonckiego słowa nebbia (mgła) z uwagi na wszechobecne mgły zwłaszcza w obszarze Langhe. Inna wersja podaje za źródło słowo nobile (szlachetny). Genetycznie Nebbiolo jest bardzo podobny do Viognier. Od Nebbiolo wywodzą się włoskie szczepy Freisa, Bubbierasco, Nebbiolo Rosé, Vespolina, Negrera i Rossola. Pierwsza wzmianka o szczepie pochodzi z 1268 r. i opisuje winorośl rosnącą w pobliżu Rivoli. Prawnik Pietro Crescenzi, autor Ruralia Commoda z 1305 r. chwali omawiany szczep. Piętnastowieczne statuty piemonckie przewidywały srogie kary za karczowanie krzewów tego szczepu.
Charakterystyka Nebbiolo daje wina o jasnej barwie, sporo w nich nut goździków, jaśminu, kory. Uprawy Naturalnie Włochy (Piemont, Lombardia, Dolina Aosty) i nieco w Austrii oraz Węgrzech.
Z czym łączyć Risotto z grzybami, gnocchi, osso buco, cacciatore z kurczakiem, ser Fontina,
Chiavennasca, Picutener, Spanna. tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: "Encyklopedia win" Hugh Johnon i Jancis Robinson "Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński foto: Toronto Vintners Langhe Vini |