Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

5 rzeczy o Nebbiolo



Pochodzenie

Szczep Nebbiolo został wyhodowany w Piemoncie, chociaż jak miejsce jego pochodzenia wskazywana jest także Lombardia. Nazwa wywodzi się od piemonckiego słowa nebbia (mgła) z uwagi na wszechobecne mgły zwłaszcza w obszarze Langhe. Inna wersja podaje za źródło słowo nobile (szlachetny). Genetycznie Nebbiolo jest bardzo podobny do Viognier. Od Nebbiolo wywodzą się włoskie szczepy Freisa, Bubbierasco, Nebbiolo Rosé, Vespolina, Negrera i Rossola. Pierwsza wzmianka o szczepie pochodzi z 1268 r. i opisuje winorośl rosnącą w pobliżu Rivoli. Prawnik Pietro Crescenzi, autor Ruralia Commoda z 1305 r. chwali omawiany szczep. Piętnastowieczne statuty piemonckie przewidywały srogie kary za karczowanie krzewów tego szczepu.

 



Charakterystyka

Nebbiolo daje wina o jasnej barwie, sporo w nich nut goździków, jaśminu, kory.


Uprawy

Naturalnie Włochy (Piemont, Lombardia, Dolina Aosty) i nieco w Austrii oraz Węgrzech.

 



Z czym łączyć

Risotto z grzybami, gnocchi, osso buco, cacciatore z kurczakiem, ser Fontina,


Nebbiolo niejedno ma imię...

Chiavennasca, Picutener, Spanna.



tekst: Michał "WineMike" Misior

źródła:

"Encyklopedia win" Hugh Johnon i Jancis Robinson

"Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński

foto:

Toronto Vintners

Langhe Vini


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.