5 rzeczy o Petit Verdot
Pochodzenie
Charakterystyka
Ze względu na wysoki poziom antocyjanów w grubych skórkach, Petit Verdot zwykle daje wina o gęstej, wręcz atramentowej strukturze, natomiast w kieliszku najczęściej jest niemal czarne z fioletowymi refleksami. Charakteryzują się też sporymi garbnikami. Dość spora jest rozpiętość aromatów – piżmo, fiołki, banany, koper, anyż oraz białe kwiaty, ale również lukrecja, grafit, buraki cukrowe, jagody oraz skóra. Oprócz jednoszczepowych win często łączy się go z Cabernet Sauvignon. Obecnie zaledwie garstka producentów z Francji produkuje wina skomponowane w 100% z Petit Verdot, na przykład Chateau Moutte Blanc Moisin Bordeaux Superieur, Chateau d’Osmond oraz Chateau Mirambeau Papin. Z Hiszpanii na uwagę zasługuje Marques de Grignon. Kalifornia oferuje – między innymi – Rasa Vineyards, Champoux Vineyards, Stagecoach Vineyard oraz Bien Nacido Estate. Z Włoch na uwagę zasługują Maurigi, Poggio di Bortolone, Guicciardini Strozzi, Baglio di Pianetto, Podere S. Cristoforo di Lorenzo Zonin, Barone Sergio oraz Francesc Gambini. Sporo jak na szczep, który w mniemaniu wielu degustatorów służy jedynie jako przyprawa do wina właściwego, prawda?
Uprawy
Argentyna, Australia, Chile, Francja (głównie Bordeaux-Medoc), Włochy (Maremma w Toskanii oraz Lazio), Portugalia, USA (Kalifornia, Colorado, Texas, Virginia, Missouri oraz Washington), Nowa Zelandia, RPA oraz Hiszpania.
Z czym łączyć?
Twarde sery, gorgonzola, steki, pikantna wieprzowina, jagnięcina, gulasz z fasolą, risotta alla Milanese, zupa z soczewicy z szynką. Z uwagi na sporą zawartość tanin Petit Verdot lubi odetchnąć przed wypiciem, więc śmiało dekantujcie.
Petit Verdot niejedno ma imię..
Bouton, Carmelin, Heran, Lambrusquet Noir, Petit Verdau, Petit Verdot Noir, Verdot oraz Verdot Rouge. tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: "Encyklopedia win" Hugh Johnson i Jancis Robinson "Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński foto: LodiWine TheGoodWineGuru |