5 rzeczy o Pinot Noir
Pochodzenie
Odmiana Pinot Noir pochodzi z regionu Burgundii. U Columelli w De re rustica znajduje się (zbliżony do obecnego Pinota) opis winorośli uprawianych na terenach obecnej Burgundii w I wieku naszej ery. Pinot noir może też być krzyżówką pinot meunier i traminer, jednak pogląd ten nie znalazł szerszego poparcia. Szczep Pinot meunier jest bliźniaczy genetycznie z Pinot noir, różniąc się jedynie mutacją komórek naskórka (chimera epidermalna) wywołującą owłosienie wierzchołków pędów i nieco bardziej kompaktowy wzrost. Pinot gris jest mutantem somatycznym (pączkowym) szczepu pinot noir, o jasnej barwie owoców. Pinot blanc jest najprawdopodobniej dalszą mutacją szczepu pinot gris. Profile DNA wszystkich szczepów z grupy pinot (gris, blanc, moure i teinturier) są niemal identyczne.
Charakterystyka
Uprawy
Z czym łączyć
Pinot Franc noir, Bourguignon noir, Spätburgunder, Blauer Spätburgunder, Blauburgunder, Clavner, Klavner, Klebrot, Blauburgunder, Blauer Spätburgunder, Blauer Nurnberger, Pinot nero, Pignol, Pignola, Burgundac Crni, Modra Klevanyka, Rouci, Rouci modré, Kisburgundi kék, Franc Pineau, Noirien, Savagnin Noir, Morillon, Auvernat, Plant Doré, Cortaillod and Nagyburgundi oraz Wrotham Pinot. tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: "Encyklopedia win" Hugh Johnon i Jancis Robinson "Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński foto: Tupalo Vintners Sedimentality |