5 rzeczy o Pinotage
Pochodzenie
Na samym początku XX wieku, bo już w 1905 roku zaczęła się historia odmiany Pinotage. Wtedy właśnie po studiach na kierunku chemii dwudziestoczteroletni doktor Abraham Izak Perold wrócił z Europy do RPA. Nie musiał długo, czekać zanim dostał intratną propozycję przewodniczenia katedrze na Wine University w Stellenbosch. Dostał nie lada zadanie – stworzyć szczep, który perfekcyjnie odnajdzie się w specyficznym klimacie panującym w Republice Południowej Afryki. Przywiezione próbki i sadzonki posłużyły za świetny materiał badawczy, w efekcie czego doktor Perold miał mnóstwo możliwości. Po wielu próbach, które zakończyły się fiaskiem, udało się znaleźć duet pozornie idealny – Pinot Noir i Cinsault. Pozornie, gdyż początkowo wcale nie było różowo. Pierwszy krzew zawierał jedynie cztery pestki, co skłoniło doktora, żeby nie zasadzać krzewu w ogrodzie na terenie uniwersytetu, a obok własnego domu. W 1928 roku odszedł z uczelni, aby zająć się karierą w firmie winiarskiej, zapominając o eksperymencie, a władze uczelni postanowiły wykarczował ogród. Wydawałoby się, że dni odmiany są policzone, jednak pewien młody naukowiec, profesor Theron postanowił kontynuować badania Perolda. Odnowił uczelniany ogród i gdy w latach trzydziestych działka została zaatakowana przez choroby i zgadnijcie, który szczep wyszedł z tego bez szwanku? Skontaktował się on z Peroldem w sprawie swojego odkrycia. Obaj stworzyli nazwę dla nowego szczepu. Łączyła ona pierwszy człon Pinot Noir i Hermitage (określenie dla Cinsault w RPA).
Charakterystyka
Pinotage z pewnością nie należy do lekkich win. Zazwyczaj charakteryzuje się mroczną barwą, naturalnie jest bogaty w taniny. Aromatycznie skierowany jest raczej ku akcentom malin, wiśni, truskawek, czekoladowych, nut korzennych, śliwkowych, powideł jeżynowych oraz morwy. Garstka winemakerów eksperymentowała z odmianą ograniczając ekspozycję na słońce i osiągali dojrzałość winogron przez oficjalnymi zbiorami. Z reguły wina z Pinotage mogą długo leżakować, jednak nie brak jest na rynki wydań gotowych do picia.
Uprawy
Głównie RPA, ale również Brazylia, Kanada, Izrael, Nowa Zeandia, USA, Zimbawbe, USA (Kalifornia oraz Virginia) i Niemcy.
Z czym łączyć?
Większość Pinotage dobrze łączy się z mięsami z grilla i wędzonymi, wołowiną, jagnięciną, kurczakiem, indykiem, grzybowym risotto, dziczyzną, sushi, sashimi, zupa fasolowa, bobotie, ratatouille, żeberka czy też osso buco. Pinotage niejedno ma imię..
Perold's Hermitage oraz Herminoir. tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: "Encyklopedia win" Hugh Johnson i Jancis Robinson "Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński Pinotage.co.za foto: Darling Wines Winemaker Talk |