5 rzeczy o Syrah
Pochodzenie Według badań DNA w 1998 na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, Syrah jest krzyżówką starych francuskich odmian dureza i mondeuse blanche. Badania genetyków IASMA w San Michele all'Adige we Włoszech, José Vouillamoza i Stelli Grando, stwierdzono, że Syrah jest spokrewniony Pinot noir i odmianami z regionu Trydent-Górna Adyga - lagrein, marzemino i teroldego. Charakterystyka Obiekt eksperymentów winiarzy z całego świata. Odporny na wiosenne przymrozki, gdyż stosunkowo późno puszcza pąki. Posiada liczne, choć małe grona. Charakterystyczne nuty to czarny pieprz i ciemna czekolada, Uprawy Francja, USA, Australia, Meksyk, RPA, Chile, Argentyna, Nowa Zelandia, Włochy, Niemcy, Szwajcaria.
Z czym łączyć Baranina, jagnięcina, paella z homarem, stek T-Bone, żeberka, kurczak na ostro.
antournerein, antournerein noir, anzher muskatnyi, biaune, blauer syrah, bragiola, candive, candive noir, costigliola, costiola, damas noir du puy de dôme, damaszener blau, di santi, entourneirein, entournerein, entournerin, ermitage, fresa grossa, hignin noir, marsanne noir, marzane noir, neiret di saluzzo, neiretta cunese, neiretta del cuneese-fassanese, neiretta del monregalese, neiretta del rosso, neiretta dell’albese, neiretta di saluzzo, neiretto del cunese, neiretto di bene, neiretto di carrú, neiretto di costigliole, neiretto di farigliano, neiretto di saluzzo, nereta piccola di monregalese, neretta cuneese, neretta del cuneese-fassanese, neretta del monregalese, neretta di costigliole, neretta di saluzzo, neretta piccola, neretta piccola di dogliani, neretto del beinale, neretto di dogliani, neretto di saluzzo, petite sirah (irrtümlich), petite sirrah, petite syrah, petite syras, plan de la biaune, plant de biaune, plant de la bianne, plant de la biaune, schiras, schiraz, seraene, sereine, serene, serenne, serine, serine noir, serinne, sevene, shiras, shiraz, shyrac, sirac, sirah, sirah marsanne noir, syra, syrac, syrac de l’ermitage i zizak. tekst: Michał "WineMike" Misior źródła: "Encyklopedia win" Hugh Johnon i Jancis Robinson "Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński foto: Agathos.nex.blogspot Cantina Mali |