Coś ciepłego na Halloween... z winem
Uśmiechnięta dynia jarzy się złowieszczo, spiczaste zęby i głębokie oczodoły... Co zrobić z masą pysznego soczystego miąższu? Coś co nas rozgrzeje i umili oczekiwanie na strzygi i duszki z workami cukierków...
Pikantna zupa z dyni z białym winem i grzankami
Pikantna zupa z dyni z winem i grzankami
(4 porcje)
Składniki:
1kg dyni
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy do duszenia dyni
2 łyżki masła orzechowego
2 ½ szklanki wody
2 kostki rosołowe drobiowe (albo rosół z kurczaka, wtedy odpowiednio mniej wody)
50-75 ml białego wina
ewentualnie odrobina octu winnego, w zależności od kwaśności wina
sól
szczypta cukru
spora szczypta chili
grzanki z pokrojonej w kostkę bułki, bagietki lub chleba tostowego
oliwa do podsmażenia grzanek
Obierz dynię, wydrąż gniazdo z pestkami i pokrój miąższ na niewielkie kawałki.
Na rozgrzanej patelni roztop masło i oliwę, włóż pokrojoną dynię, dodaj ½ szklanki wody i duś aż zmięknie.
Dodaj 2 szklanki wody i kostki rosołowe, chili, masło orzechowe, wino, odrobinę octu winnego, sól, cukier i gotuj przez chwilę.
Przełóż całość do blendera i zmiksuj na jednolitą, kremową masę.
Można dodać więcej wody, jednak zupa ma być kremowa i dość gęsta.
W czasie, gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki, na patelni albo w piekarniku.
Smacznego!
Źródło:
http://www.rozkoszepodniebienia.com