Panel Degustacyjny Klubu Nasze-Wina.pl - sesja III, 19 sierpnia 2010 r.
Każda kolejna degustacja, a Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, który odbył się 19 sierpnia br, to już trzecie klubowe spotkanie degustacyjne, jest z jednej strony łatwiejsza, z drugiej zaś bardziej wymagająca. Im bardziej wgłębiamy się w tajniki degustacji tym bardziej staramy się być wyważeni w swoich ocenach. Ale chociaż degustacja nie jest rzeczą łatwą, to na pewno przyjemną i przede wszystkim uczącą – odczytywania zapachów, smaków, wrażeń … Panel, jak wszystkie poprzednie, prowadzony był zgodnie z opracowaną przez znanego sommeliera Szymona Kamińskiego, koncepcją oceny win. Po raz kolejny potwierdzili to wszyscy uczestnicy III już Panelu Degustacyjnego. A degustowali zaproszeni paneliści:
Po raz w pierwszy w panelu wzięła udział Karolina Piskorska, która przyjechała na degustację specjalnie z Lublina. Karolina jest młodą, dynamicznie działającą na polskim rynku propagatorką kultury wina. Degustowanych było 6 win: Trzy wina z prośbą o ocenę otrzymaliśmy od importera MJA Distribution. Były to:
Popatrzmy jak oceniliśmy degustowane wina. Zaczęliśmy od win białych, lżejszych Riesling HB Classique Domaine Huber-Bleger 2007Producent – Domaine Huber-Bleger Wino o jasnym, delikatnie słomkowym kolorze, gęste, oleiste. W zapachu dużo świeżych jabłek, również siano i benzyna. W smaku czuć miodową słodycz, jabłka, nuty orzechowe, no i ta wyczuwalna w zapachu benzyna. Wino eleganckie, zrównoważone, o długim finiszu. Będzie pasowało do lekkiego kremowego sera, np. koziego, do owoców morza, mocniejszych ryb, krewetek z czosnkiem Ogólna ocena 9 w skali 10 punktowej. Feteasca Regala Barrique Recas Winery 2008Producent – Recas Winery Wino o barwie słomkowej, przejrzystej. Pachnie kiszonymi ogórkami, kiszoną kapustą. W smaku wyczuwalna wanilia, masło. I w zapachu i w smaku czuć alkohol. Dobrze będzie pasowało do makaronów z kremowymi sosami. Ogólna ocena 6 w skali 10 punktowej. Chardonnay Barrique Recas Winery 2008Producent – Recas Winery Wino o intensywnie złotej, ciepłej barwie, oleiste. Aromaty przyjemne, a w nich wanilia, masło. W zapachu dużo drewnianej beczki. Smak zrównoważony, waniliowy, wyczuwalny alkohol. Makaron z grzybami z tym winem da doskonałe połączenie. Ogólna ocena 8 w skali 10 punktowej. Merlot Czarnogorski Plantaze 2007Producent – Plantaze Wino o pięknej, rubinowej barwie o zwierzęcym zapachu, w którym czuć również zgniłe liście, tarninę i właśnie mokrą skórę. Długie, jednocześnie gładkie, bardzo charakterystyczne. Możemy śmiało podać do grillowanego mięsa i serów z niebieską pleśnią. Wino to testowaliśmy kolejny raz, gdyż poprzednio dostarczone okazało się być korkowe. Warto było! Ogólna ocena 8 w skali 10 punktowej.
Tempranillo Crianza Bodegas Santa Rufina 2006
Producent – Bodegas Santa Rufina Wino intensywnie czerwone o bardzo intensywnym zapachu czarnej porzeczki, owoców leśnych, beczki. W smaku dużo dojrzałych czereśni, czarna porzeczka, trochę wanilii. Powrotny aromat. Bardzo długie wino. Najlepsze będzie do mocnego mięsa, np. krwistej polędwicy wołowej. Ogólna ocena 8 w skali 10 punktowej.
Saperavi Tiflisi Marani 2007
Producent – Tiflisi Marani Wino o bardzo ładnym ciemno czerwonym kolorze. Pachnie dymem, suszona śliwką, wędzonką. W smaku smażone wiśnie, owoce leśne. Długie, zrównoważone wino o wyczuwalnym smaku alkoholu. Pasuje do serów kremowych typu camembert i brie, ale również do samodzielnego picia. To wino zrobiło na nas szczególne wrażenie. Pozwoliło nam uwierzyć w klasę win z Gruzji. Trudno znaleźć tak dobry trunek na półkach z winami gruzińskimi w polskich sklepach. Najbliższy przedstawiciel tego producenta rezyduje w Bratysławie. Miejmy nadzieję, że produkty Tiflisi Marani będą również dostępne w Polsce. Ogólna ocena 9 w skali 10 punktowej. Ogólna ocena powstaje po dyskusji wszystkich uczestników Panelu w formie konsensusu.
Protokołowała - Bożena Skibicka |