Panel Degustacyjny numer 21
Panel Degustacyjny Klubu nasze-wina.pl, sesja nr 21
Panel dwudziesty pierwszy odbył się 13 sierpnia 2024 roku w żoliborskiej pijalni wina Winetu. Parkowa zieleń i ciepły wieczór stworzyły idealny nastrój na nieśpieszne smakowanie i wspominanie wakacyjnych przygód.
Degustowali: Bożena Skibicka, Ewa Hutny, Agata Gebhardt, Jacek Mędrala, Piotr Sobolewski i Magdalena Poklewska-Koziełł.
Ocenialiśmy:
1. Pinot Grigio delle Venezie, 2023
szczep: Pinot Grigio, kraj pochodzenia: Włochy, region: Wenecja, białe, wytrawne, zawartość alkoholu: 13,%
Zaczęliśmy bardzo przyjemnie od weneckiego Pinot Grigio. Wino wesoło się zaprezentowało. Jasno złote refleksy zachęcały nie tylko do patrzenie. Pachniało latem, ciepłem, wulkaniczną skałą na której wyrosły winorośle. Też łąką pełną białych kwiatów i brzoskwiń w sadzie. Dla mniejszych romantyków jasną farbą do ścian (czym się różni zapach jasnej farby od ciemnej?), zielonym agrestem i papierówkami. Paneliści zgodzili się, że wino jest doskonale zbilansowane, a w końcówce można doszukać się, naszej ulubionej, goryczki grapefruita. No i idealnie pasowało do sobresady.
Średnia ocen: 15
Cena: ok. 125 zł
2. Sierra Cantabria, 2023
szczep: Viura (55%), Garnacha (40%), Tempranillo (5%), kraj pochodzenia: Hiszpania, region: Rioja, różowe, wytrawne, zawartość alkoholu: 13,5%
Jak Państwo już wiecie nikt z degustatorów nie pała wielką miłością do win różowych. Od początku podchodziliśmy do niego z dystansem. Wybraliśmy je do degustacji ze względu na niepopularny szczep Viura. W kieliszku zaprezentowało się całkiem ładnie. Dla jednych w kolorze subtelno łososiowym, dla innych w pudrowym różu. Gorzej przedstawiał się nos. Bo było w nim niewiele. A nawet trudno było doszukać się czegokolwiek – może morela, może alkohol, może landrynka. Lepiej smakowało. Wino miało bardzo delikatną strukturę, przyjemną do picia. Lekko goryczkowe. Dobre, jak na różowe.
Średnia ocen: 11
Cena: ok. 120 zł
3. Atance, 2021
Szczep: Bobal, Kraj pochodzenia: Hiszpania, region: Walencja, czerwone, wytrawne, zawartość alkoholu: 13%
Maksymalne noty za wygląd. Takie wina lubimy. Głęboko czerwone, gęste i mroczne. Piękne.
Gorzej z zapachem. Bardzo delikatne nuty ciemnych owoców – aronii, czarnej porzeczki, ziemi. Podobnie ze smakiem. Zdecydowanie wino do jedzenia. Bardzo silne taniny, szorstkość na języku, a równocześnie mała esencjonalność nie zyskało mu wielu fanów. Zdawało bronić się po przekąszeniu pikantnym chorizo. Pociesza fakt, że wino jest organiczne i zalecane dla wegan. Wtedy odpada chorizo.
Średnia ocen: 13
Cena: 130 zł
4. Zumaya, 2021
Szczep: Tempranillo, Kraj pochodzenia: Hiszpania, region: Ribera del Duero, czerwone, wytrawne, zawartość alkoholu: 13,5 %
Bardzo ciemne, burgundowe, mroczne. Ładne. Eleganckie nie tylko w wyglądzie, ale i w zapachu. Dominują dojrzałe czerwone owoce, smażone konfitury śliwkowe i słodki karmel. Wszystko w idealnych proporcjach. Równie przyjemne w ustach. Idealnie zbalansowane, subtelne, nieinwazyjne. Fajnie ściąga usta i szczypie w język. A do czego podawać? Byliśmy zgodni, że do musu z gorzkiej czekolady z wędzonymi śliwkami albo do czekoladowego fondanta. Osoby będące na diecie mogą pić je bez słodkich dodatków. Choć to znacznie mniejsza przyjemność.
Średnia ocen: 15
Cena: 130 zł
*20 to maksymalna ilość punktów jakie może otrzymać wino