Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Panel Degustacyjny numer 22

Panel Degustacyjny Klubu nasze-wina.pl, sesja nr 22

 

Panel dwudziesty drugi odbył się 27 września 2024 roku w barze winnym Marka Kondrata BARaWino. Wyboru win dokonał i prezentację prowadził Jan Witkowski. Dania przygotował Piotr Wawryło – Sue Chef BARaWino. Piotrowi wróżymy wielką kulinarną karierę. Kompozycje smakowe były naprawdę wyśmienite.

Ze względu na publiczny charakter degustacji opisy win zostały zaczerpnięte ze strony www.marekkondrat.pl W tekście oznaczone są cudzysłowem. Oceny, tradycyjnie, pochodzą od degustatorów.

Degustowali: Bożena Skibicka, Zofia i Jerzy Pasula, Ewa Hutny, Małgorzata Przebindowska, Agata Gebhardt, Jacek Mędrala, Piotr Sobolewski i Magdalena Poklewska-Koziełł.

 

Ocenialiśmy:

1.       Barbalonga Franciacorta Saten, 2021

szczep: Chardonnay, Pinot Nero, kraj pochodzenia: Włochy, region: Lombardia, białe, wytrawne, zawartość alkoholu: 12,5%

„Franciacorta Saten to wino musujące wspaniale wykorzystujące potencjał szczepu chardonnay. Grona zbierane są ręcznie w drugiej połowie sierpnia w celu zachowania wysokiej kwasowości, tak istotnej w przypadku win wytwarzanych metodą tradycyjną. Wymogi apelacyjne zakładają dojrzewanie wina w kontakcie z drożdżami przez okres co najmniej 18 miesięcy. W przypadku tego wina czas został wydłużony do dwóch lat. Wpłynęło to istotnie na bogatą strukturę wina. W ustach wino jest trwałe, złożone, z aromatami cytrusów, surową mineralnością i elementami maślanymi. Całość wieńczą eleganckie, delikatne bąbelki i długi finisz. Pasuje do wielu dań. Najlepiej sprawdzi się w towarzystwie przystawek, owoców morza czy surowej ryby.” (cyt. www.marekkondrat.pl)

Od siebie dodam, że wino miało bardzo ładny złoty kolor, a drobne bąbelki długo utrzymywały się w ustach. W nosie przyjemnie pachniało drożdżami, brzoskwiniami i świeżym ogórkiem. W smaku zrównoważone. Smaczne.

Podano do niego bruschettę z pomidorami i kozim serem aromatyzowanym czarnym bzem.

Dla mnie idealne na aperitif lub do delektowania się.

Średnia ocen: 15

Cena: 173 zł

2.       Dolianova in Cantos Nuragus Di Cagliari DOC, 2023

szczep: Nuragus, kraj pochodzenia: Włochy, region: Sardynia, białe, wytrawne, zawartość alkoholu: 12,5%

Grona odmiany Nuragus dojrzewały na gliniasto-wapiennym terroir górzystego krajobrazu Sardynii. Oko cieszy delikatna, żółta barwa z zielonkawymi refleksami. Intensywny bukiet ukazuje aromaty brzoskwiń, gruszek, nektarynek i grejpfruta w kwiatowo-roślinnym anturażu. W ustach delikatne i eleganckie z zaznaczoną przyjemną, żywą kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 10-12 st. w towarzystwie skorupiaków, ryb i rozmaitych przystawek.” (cyt. www.marekkondrat.pl)

 

Degustatorzy stwierdzili, że nie czuć w nim mineralności. Za to nieprzyjemnie pachnie klejem i plastikiem. I w ogóle, że dziwne. Rozczarowujące.

 

Średnia ocen: 11

Cena: ok. 45 zł

 

3.       Miopasso Grillo Appassimento DOC, 2022

Szczep: Grillo, Kraj pochodzenia: Włochy, region: Sycylia, białe, wytrawne, zawartość alkoholu: 13,5%

 

„Grona autochtonicznego szczepu grillo przeszły 15 dniowy proces suszenia, dzięki któremu straciły około 15 % swojej wagi. Proces fermentacji przebiegał w stalowej kadzi w kontrolowanej temperaturze. Następnie wino dojrzewało przez kilka miesięcy na osadzie drożdżowym. W konsekwencji otrzymujemy niezwykle złożone wino o wyczuwalnych aromatach suszonych owoców i orzechów z nutą pomarańczy i grejpfruta. W ustach wino zaskakuje miękkością. Całość wieńczy długi finisz”. (cyt. www.marekkondrat.pl)

 

To wino czy czysta przyjemność. Ma piękny słomkowy kolor i ślicznie pachnie owocami czarnego bzu, miodem lipowym i ciepłą śmietanką. W smaku lekko miodowe z przepięknym grapefruitowym finiszem.

 

Podano do niego szafranowe risotto.

Średnia ocen: 15

Cena: 56 zł

4.       Ocone Apollo Aglianico del Sannio Taburno DOC, 2021

Szczep: Aglianico, Kraj pochodzenia: Włochy, region: Kampania , czerwone, wytrawne, zawartość alkoholu: 13 %

 

„Winogrona rosną na podłożu kredowym i wapiennym. Ich winifikacja przebiega w dużych beczkach dębowych, a dojrzewanie w stalowych kadziach. Wino ma aromat leśnych owoców, jagody borówki, a także nieco tajemnicze nuty balsamiczne i ziołowe. W ustach jest miękkie i ciepłe, może nawet nieco konfiturowe, przy tym ma raczej niewiele garbnika i średnią budowę.” (cyt. www.marekkondrat.pl)

Wino ładne, ciemnoburgundowe. Pachnące karmelem i piwnicą. Ciężkie i bardzo bardzo cierpkie. Podano je z lazagnią z owocami morza. Ale…w tym winie małża kiepsko pływa.

Średnia ocen: 14

Cena: 75 zł

 

5.       Giusti Augusto I Recontina Colli Asolani DOC, 2019

Szczep: Recantina, Kraj pochodzenia: Włochy, region: Venetto, czerwone, wytrawne, zawartość alkoholu: 13 %

 

„Wino jest barwy ciemno-rubinowej i charakteryzuje się intensywnymi aromatami fiołków, czerwonych i leśnych owoców, z elegancką nutą słodkich i korzennych przypraw. W ustach wyjątkowo gładkie, o zdecydowanym i pełnym smaku i długim finiszu. Krągłe, obfite i soczyste jednocześnie. Będzie doskonale pasować do dań z cielęciny i jagnięciny.” (cyt. www.marekkondrat.pl)

 

Podano je do cielęciny z gniocchami, szałwią i czarną truflą. I to był bardzo trafny dobór.

 

 

Średnia ocen: 15

Cena: 159 zł

 

6.       I Veroni Vin Santo Del Chianti Rufina DOC, 2013

Szczep: Canaiolo, Malvasia del Chianti, Sangiovese, Trebbiano , Kraj pochodzenia: Włochy, region: Chianti, białe, deserowe, zawartość alkoholu: 15,5 %

 

Vin Santo to we Włoszech marka sama w sobie. Dotyczy to procesu produkcji, jak i efektu końcowego, w postaci zazwyczaj (choć nie zawsze) win deserowych. Winogrona są zbierane pod koniec października, a następnie umieszczane na słomianych matach do całkowitego zrodzynkowania, co trwa zazwyczaj około trzech miesięcy. Po żmudnym procesie fermentacji moszczu, przychodzi czas na trwające 5 lat (!) dojrzewanie w tradycyjnych beczkach z kasztanowca. Później już „tylko“ rok harmonizowania w butelce. W winnicy stosuje się beczki zapewniające przez swój mały rozmiar (100 litrów) duży kontakt wina z taninami beczkowymi. Bursztynowa suknia zapowiada sporo atrakcji. Aromat jest nie do podrobienia. Mnóstwo tu niuansów miodnych, dojrzałych brzoskwiń, moreli i… rodzynek. Nie można też przejść obojętnie wobec wspaniałej woni kasztanów, orzechów i wanilii. To prawdziwa uczta dla zmysłu powonienia. Gęsta konsystencja daje długotrwały kremowy dotyk na podniebieniu. Jesień i zima, to czas, kiedy najlepiej smakuje w towarzystwie pierników i obowiązkowych cantuccini. Nie pogardzi też towarzystwem serów z przerostem niebieskiej pleśni.” (cyt. www.marekkondrat.pl)

 

Tak słodkie, że aż szkoda, że nie służy do wyznaczania krzywej cukrowej. Kto może i lubi słodkie wina będzie zadowolony.

 

Średnia ocen: 14

Cena: 221 zł

 

 

*20 to maksymalna ilość punktów jakie może otrzymać wino

 


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.