Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Panel Degustacyjny numer 23

Panel Degustacyjny Klubu nasze-wina.pl, sesja nr 23


Panel dwudziesty trzeci odbył się 15 października 2024 roku w La Tienda Espaniola w Ursusie. Wyboru win dokonał i prezentację prowadził właściciel konceptu Miguel. Wina piliśmy znakomite. Nie pierwsza to nasza tam wizyta i z całą pewnością nie ostatnia. Dziękujemy za gościnę.

Degustowali: Bożena Skibicka, Zofia i Jerzy Pasula, Małgorzata Przebindowska, Agata Gebhardt, Jacek Mędrala, Piotr Sobolewski i Magdalena Poklewska-Koziełł. 

Ocenialiśmy:

  1. Clos Pons Sisquella, 2021

Szczep: Grenache 70%, Albarino 30% , kraj pochodzenia: Hiszpania, region: Katalonia, białe, wytrawne, zawartość alkoholu: 13,5%

Piękne wino o bursztynowo złocistym kolorze z zielonkawymi refleksami zapowiadało udany wieczór. Zaczęliśmy od katalońskiego Sisquella. Organiczne uprawy rozciągają się na wysokości 700 m w sąsiedztwie tak Morza Śródziemnego jak i Atlantyku. W nosie maślany zapach elegancko mieszał się z goryczką grapefruita, białymi kwiatami i przyjemną słodyczą. Nie zawiodło również w smaku. Atrakcyjnie goryczkowe, pikantne pikanterią białego pieprzu. Waniliowe, maślane, odrobinę dębinowe (po 5 miesiącach dojrzewania w dębowej beczce). Wszystkie smaki dopełniały się z pełną kulturą. Wino refleksyjne. Siedzieć, pić i kontemplować. Pycha.

Średnia ocen: 16

Cena: 85 zł

  1. Lagrima, 2023

szczep: Tina de Toro, kraj pochodzenia: Hiszpania, region: Toro, czerwone, wytrawne, zawartość alkoholu: 14 %


Lagrima to po hiszpańsku łza. Wina lagrima to takie, które uzyskuje się grawitacyjnie. Mówiąc prościej. Nie ma potrzeby ubijania winogron nogami czy też innymi mechanicznymi urządzeniami. Potem leżakuje 6 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.  

Wracamy do degustacji. W kieliszku wino miało ładne nogi i fioletowo-czerwony kolor. Ktoś nieżyczliwy powiedział, że to kolor buraków obranych, poprzednio ugotowany w łupinach. Zapach niestety też nie zachęcał. Dość powiedzieć, że pachniało jak świeże wino wylane na podłogę w piwnicy lub sfermentowany sok wiśniowy. Pało też określenie, że dojrzewało w beczkach po kapuście kiszonej. Jednym słowem niefajnie. W smaku było trochę lepiej. Choć na skrzydłach nie unosiło. Przeszkadzały suche i szorstkie taniny oraz cierpkość jabłek. Komuś przypomniał smak cybucha fajki naładowanej tytoniem amphora. Zwykłe, proste wino stołowe. 


Średnia ocen: 12

Cena: 81 zł


  1. Labuena Roble, 2022

Szczep: Tempranillo, Kraj pochodzenia: Hiszpania, region: Ribera del Duero, czerwone, wytrawne, zawartość alkoholu: 14,5%


Patrząc na kieliszek wiedzieliśmy, że będzie to wino mocarne. Ciemno rubinowe, pięknie błyszczące i równocześnie ponure, jak lubimy. Tajemnicze i wiele zapowiadające. Pachniało ciemnymi owocami, masą kakaową i aromatami skórzanymi. Smak w pełni zintegrowany z zapachem. Taninowe, alkoholowe o żywej kwasowości. Wszystko doskonale zrównoważone. Przepięknie okrągłe. Fantastycznie w szynką iberico. Delikatnie przebija się przez smak potrawy i meandruje. Idealne na listopadowe chłody. 

Średnia ocen: 16,1

Cena: 90 zł

  1. Enate Crianza Somontano, 2019

Szczep: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Kraj pochodzenia: Hiszpania, region: Aragonia, czerwone, wytrawne, zawartość alkoholu: 15 %


W regionie Somontano winogrona rosną na wysokości 1000-1100 m n.p.m. Narażone są przez to na poważne różnice temperatur. Mocarność winogrona oddają w winie. Już kolor określiliśmy jako wzorcowy dla czerwonego wina. Do tego wino jakby zawieszało się na ściankach kieliszka. Podobnie wzorcowo pachniało dojrzałymi czerwonymi owocami, dymem, pestką z wiśni i gałką muszkatołową. A smakowało? Jakim cudem udało się zachować słodycz przy 15% alkoholu? I równocześnie goryczkę kory dębowej? A wszystko idealnie zrównoważone. Urzekające wino, godne najwyższych słów uznania.

Okazuje się, że jednak nie wszystkim smakowało. Głos odrębny degustatora powiadał, że: wino jest mętne, nieprzejrzyste, pachnie wyłącznie alkoholem, który wykręca usta w ósemkę. Jest ostentacyjnie aroganckie. I proszę, można się pięknie różnić.

Średnia ocen: 16,7

Cena: 110 zł


  1. Carmelo Rodeo Crianza, 2019

Szczep:Cabernet Sauvignon 90%, Tempranillo 10% Kraj pochodzenia: , region: Ribera del Duero, czerwone, wytrawne, zawartość alkoholu: 14,8 %

 

Wino długodojrzewające – 15 miesięcy w beczce i kolejne 12 miesięcy w butelce. Ma piękny ciemno wiśniowy kolor i fantastyczną oleistość. Pachnie trochę dusząco dojrzałymi czerwonymi owocami, lukrecją i masą kakaowca. A w smaku daje nam wszystko to co obiecuje Ribera del Duero. Niczym nie uwodzi. Po prostu jest szlachetne. Takie dobre do picia. 

Odezwał się jednak głos odrębny. Z niczym się nie zgadzał: wino nie jest szkliste, tylko rubinowo brązowe. Intuicyjne, zaledwie poprawne i lekko słodkie. No, ale w sumie to całkiem dobre wino. Tego się trzymajmy.

Idealne wino do świętowania. Na przykład rocznicy ślubu.

 

Nieczęsto trafia się średnia ocen 17! Brawo!

 

Średnia ocen: 17

Cena: 180 zł

 




*20 to maksymalna ilość punktów jakie może otrzymać wino

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.