Panel Degustacyjny Klubu Nasze-Wina.pl - sesja VIII, 31 marca 2011 r.
Od pewnego czasu wybieramy podczas panelu najlepsze spośród degustowanych danego wieczoru win. Jeżeli jest tylko jedno wino o najwyższej ocenie, wybór dokonuje się sam. Jeśli są 2 lub 3 to wybieramy przez głosowanie. Tym razem na miano najlepszego wina wieczoru wybrane zostało hiszpańskie wino Albarino Mar de Frades 2010. Wygrało zasłużenie. Bardzo dobre. Szkoda, że, chyba, nie do kupienia w Polsce. Przywieźliśmy je z Hiszpanii. Podczas naszych ostatnich pobytów zachwyciliśmy się tym gronem.
Degustowali zaproszeni Paneliści:
Degustowanych było 6 win: Wino nr 1 Albarino Mar de Frades 2010Producent – Mar de Frades Wino, o którym ktoś z nas powiedział „śliczne wino o intrygującym zapachu”. Rzeczywiście pięknie prezentowało się w kieliszku, lśniące, o pięknym złotym kolorze, z zielonymi refleksami. Klarowne. Na ściankach ładne nogi, dużo łez. Przed zamieszaniem pachnie bardziej niż po, a pachnie słodyczą: melonem, białymi kwiatami, dojrzałą gruszką. A jak smakuje! Dobrze zbalansowana słodycz z kwasowością. Lekkie właściwości ściągające. Wino nr 2 Prestige Blanc Cellier des Dauphins 2008Producent – Cellier des Dauphins Wino, którego, jak wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, największą zaletą jest wygląd. Rzeczywiście wyraźnie złote, dobrze prezentuje się w kieliszku. Pachnie i smakuje miodem pomieszanym z goryczką, ale chociaż to określenie brzmi ciekawie, to smak jest nieciekawy. Wino nr 3 Prestige Rose Cellier des Dauphins 2008Producent – Cellier des Dauphins Wino w kolorze kompotu truskawkowego, prawie bez zapachu., a jeśli coś wyczuwamy to lekką konfiturę truskawkową. Obiektywnie trzeba powiedzieć, że chociaż nisko ocenione zyskiwało z czasem. Ogólna ocena 4 w skali 10 punktowej. Wino nr 4 Prestige Rouge Cellier des Dauphins 2007Producent – Cellier des Dauphins Wino o mrocznym, nieprzejrzystym kolorze brązowo-wiśniowym. Oleiste. Po zamieszaniu zapach bardziej intensywny, ale na granicy przyjemności. W zapachu estry, skóra. W smaku duża kwasowość, brak słodyczy, mocno wyczuwalny alkohol. Wino nr 5 Polea Roble J. Miquel Jane 2005Producent – J. Miquel Jane Wino o pięknym, „rasowym” kolorze ciemnej purpury. Trochę brakowało przejrzystości. Bardzo bogaty zapach, po zamieszaniu jeszcze się wzmocnił. Ktoś powiedział, że jest to wino, w którym dużo się dzieje – i w zapachu i w smaku. Zacznijmy od zapachu: porzeczka z wiśnią, czarna porzeczka razem z liśćmi, wilgotne drzewo. W sumie intensywny, ale bardzo przyjemny zapach. W smaku początkowo łagodne, potem się wzmacnia, wyostrza. Wyczuwalne taniny, a poza tym wędzona śliwka. Sympatyczne wino. Wino nr 6 Alazani Valley Tiflisi MaraniWino o pięknym kolorze głębokiej purpury, bardzo dostojne z wyglądu. Oleiste, błyszczące. Dużo swoim wyglądem obiecuje. W zapachu wytrawne, wyczuwalne kwiatowe aromaty, również owoce leśne. W smaku jednak słodkie, chociaż nie jest to słodycz nachalna. Wyczuwalny alkohol. Tak jak w nalewce, bo smak tego wina można porównać do smaku nalewki wiśniowej. Powiedzieliśmy zgodnie, że jest to smaczne wino. Ogólna ocena 6 w skali 10 punktowej.
Protokołowała - Bożena Skibicka
Zobacz fotorelację: ----> kliknij <----
|