Winażeria
Winażeria czyli "Coś dla ornitologów i miłośników owadzich nogów", a i dla tych, co to lubią zapolować na grubego zwierza. Etykiety zwierzęce, wina z dziką nutą i inne zoologiczne wpływy w winnym świecie. Cztery kroki, cztery tajemnicze ślady łap ... kota? Dzikiego kota, po śladach pazurów sądząc, na tropie szlachetnego jelenia. Królewskie poroże kontra kły i pazury... Kto wygra w tym starciu?
Wino o barwie wiśniowo-czerwonej, o dyskretnych aromatach, drzewno-ziołowych: suche drewno, pieprz, liść laurowy, czarne owoce pestkowe w tle. Niska kwasowość ale wyczuwalny owoc wiśni i taniny. Średnio długi, lekko ściągający, przyjemny finisz. Wino delikatnie dojrzewające w beczce dębowej, ale jakby przezroczyste dla tego dębu. I niesamowicie przezroczyste dla żywności.
Można je podać niemal do każdej potrawy, oczywiście intensywniejszej w smaku.
Przyjemnie zbudowane wino o blado-żółtej barwie mieniące się zielonymi refleksami. Intensywny bukiet cytrusów i jabłek i mango. W ustach zrównoważone z bardzo przyjemną, rześką końcówką.
Tempranillo z Rioja Alta i Alavesa, starzone 12-14 mc w beczkach dębowych, oraz 6-8 mc w butelkach, zdecydowane i aromatyczne wino o rubinowej barwie, aromaty świeże owocowe truskawka z lekkim odcieniem wanilii.
Źródła: www.dekanter.plwineport.pl www.wineland.pl www.topwine.pl |