Bordeaux - kilka faktów
Bordeaux to region winny z zachodniej Francji, nazwę przyjął od 4 co do wielkości miasta we Francji. Wytwarza się tu 10% całej francuskiej produkcji win i 26% francuskich DOC.
Geograficznie Bordeaux należy do Akwitanii, historycznej krainy będącej częścią Galii, dlatego początki bordoskich winnic związane są z panowaniem Rzymian. Pierwsze udokumentowane świadectwa produkcji wina w Akwitanii, pochodzą z I wieku przed Chrystusem. Sto lat później wina z Burdigala, jak nazywano w świecie antyku dzisiejsze Bordeaux, sprzedawano z powodzeniem w innych prowincjach. Docierały nawet do Rzymu, zyskując uznanie smakoszy w stolicy. Kilka wieków później musiały być już znane w całym imperium, skoro pochodzący z Galii, konsul rzymski i poeta Auzoniusz pisał o „swojej ojczyźnie słynnej winami”.
Ślub księżnej Akwitanii Eleonory z przyszłym królem Anglii Henrykiem Plantagenetem w 1152 roku miał ogromny wpływ na rozwój winnic w regionie, ponieważ otworzył dla Bordeaux chłonny rynek angielski. Sam port zaś stał się najważniejszym miejscem handlu winem w Europie. Kolejni władcy, czerpiąc z handlu winem potężne zyski wspomagali rozwój miasta nadając mu coraz to nowe przywileje. W odróżnieniu od reszty Francji, nie zakonnicy i klasztory, ale handlarze, kupcy winni stworzyli potęgę regionu. Ocenia się, że od połowy XIV wieku, co drugi statek wypływający z Bordeaux wiózł transport wina na wyspy brytyjskie, zaś angielscy odbiorcy w znacznym stopniu wpływali na charakter i smak wina.
Dopiero wojna stuletnia i wcielenie regionu do Francji wstrzymało intensywny eksport trunku. Po nieszczególnych dwóch stuleciach wina Bordeaux odkryli Holendrzy oraz kupcy hanzeatyccy.
Na zlecenie Henryka IV Burbona, Króla Francji i Navarry, najemni Holendrzy osuszyli Półwysep Médoc pod uprawę winorośli. Dzięki temu posunięciu mamy teraz słynne z upraw cabernet sauvignon (stanowiącego większość w medockiej mieszance) apelacje regionalne jak Médoc (Bas-Médoc) i Haut-Médoc oraz apelacje gminne (petites appellations): Saint Estephe, Saint Julien, Pauillac, Margaux, Moulis czy Listrac-Médoc.
Poczynając od XVIII wieku znaczna część winnic w rejonie Bordeaux znalazła się w rękach kupców z Anglii, Niemiec, Irlandii i Holandii. Dziedzictwem tych czasów pozostały obco brzmiące nazwiska właścicieli winnic, historyczne rankingi najlepszych posiadłości, rozwinięty system dystrybucji i sprzedaży oraz tradycja zakupu win z Bordeaux w celach inwestycyjnych.
Bordeaux - mapa regionu
W 1911 r. wprowadzono ustawy mające powstrzymać proceder podrabiania win i obniżania ich jakości. System nazw zastrzeżonych dla win z konkretnych regionów (Appelation d'Orgine Controle - A.O.C.), z poprawkami w zasadzie obowiązuje do dnia dzisiejszego.
W ramach całego regionu Bordeaux możemy wyróżnić podregiony - appelations, z których każdy posiada specyficzne dla siebie zasady winobrania, wytwarzania i dojrzewania wina, a także własną klasyfikację rankingową (A.O.C.) Na przykład dla obszaru Médoc i Haut-Médoc klasyfikacja "Grand Crus Classés" określona została już w 1855 roku.
Do produkcji czerwonego wina wykorzystywane są głównie winogrona odmian Merlot i Cabernet-Sauvignon, uzupełniane przez Cabernet-Franc, Petit-Verdot lub Malbec. W przypadku win białych korzysta się głównie z gron szczepów Semilion, Muscadelle i Sauvignon.
Region Bordeaux położony jest u zbiegu dwóch rzek Garonny i Dordogne, które wspólnym ujściem zwanym Gironde, wpływają do Atlantyku. Łagodny, wilgotny klimat atlantycki sprzyja uprawie winorośli. Temperatury, rodzaj gleby i oddziaływanie ciepłego Prądu Zatokowego zapewniają doskonałe warunki rosnącym tu krzewom. Rzeki dzielą region Bordeaux na trzy części, w których powstają wina o wyraźnie zróżnicowanym charakterze. Bordeaux dzieli się na dwie strefy produkcji czerwonego wina – lewy i prawy brzeg Gironde.
Lewobrzeżne winnice rozlokowane są na zachód od rzeki Garonny oraz ujścia rzeki Gironde. To okręgi Médoc i Graves/Pessac-Leognan, słynące z długowiecznych, szlachetnych win czerwonych oraz Sauternes, gdzie wytwarza się najlepsze słodkie wina na świecie. Najlepsze wina z Graves są rześkie gdy są młode, z czasem rozwijając bukiet i bogactwo. Mogą bardzo długo leżakować.
Prawobrzeżne leżą na wschód i północ od rzeki Dordogne i ujścia Gironde. Tu znajdują się słynne winnice St-Emilion i Pomerol.
Lewy i prawy brzeg różnią się glebami: lewy to żwir, prawy to glina. Stąd lepszym dla Cabernet Sauvignon jest żwirowa gleba lewego brzegu. Dla Merlot natomiast korzystniejsza jest gliniasta gleba St. Emilion i Pomerol.
Centrum regionu, duży obszar między Garonną i Dordogne, to okręg Entre-deux-Mers, królestwo win białych. Produkuje się tu wyśmienite wina białe, zarówno wytrawne jak i słodkie. Białe wina produkuje się również w Graves – ojczyźnie najprzedniejszych białych Bordeaux.
Katarzyna
|