Co tam Panie na Morawach?
Historia uprawy winorośli na Morawach ma ponad tysiąc lat. Początki datowane są III wiek naszej ery, kiedy legioniści z legii rzymskiej wybudowali u podnóży Palavy swój obóz. Wśród wykopalisk na tych terenach odnaleziono noże służące do cięcia winorośli, co pozwala przypuszczać, że dali początek kulturze wina na Morawach. Król czeski – Karol IV – sprowadził sadzonki szczepów pinot noir i chardonnay, którymi próbowano obsadzić okolice Pragi, jednak po niepowodzeniach zdecydowano się zagospodarować winiarsko żyzne i przyjazne winorośli gleby Moraw. Wyróżniamy 4 podregiony: Podczas przechadzania się uliczkami Znojmo macie pewność, że pod Waszymi stopami jest morze wina. Dosłownie! Pod miastem bowiem rozciągają się kilkunastokilometrowe korytarze, gdzie dojrzewają wina niemalże z wszystkich okolicznych winnic. Od Kravi hory w kierunku Hnanice wzdłuż granicy z Austrią znajduje się masa znanych tras winnych min. Chvalovice, Hnizdo, Satov czy Vrbovec. Dominują gleby lessowe lub żwirowe. Na wschodzie wzdłuż Dyji odnaleźć możemy liczne uprawy na tarasach (Tasovice i Hadonice). Środkowa część to Unanovce i Jevisovce (warto odwiedzić wioski Tasetice, Lechovice, Borotice). Uprawia się tutaj głównie aromatyczne białe wina; głównie Gruner Veltlinera, który w Czechach nosi wdzięczną nazwę Veltlinske zelene. Także odmiany Palava, Sauvignon, Ryzling Rynsky dają lekkie, przyjazne wina.
Nie sposób nie wspomnieć o majestatycznym zamku w Vatlicach w którym corocznie odbywa się Narodni Salon Vin. Znajduje się tam także najstarsza w kraju szkoła winiarska. Centrum regionu jest niewątpliwie Palava – rezerwat przyrody, który sąsiaduje ze znakomitymi wioskami winiarskimi – Pavlov, Novosedly, Brod and Dyji, Dolni Dunajovice czy Sedlec. W okolicach Palavy dobre wina daje Ryzling Vlassky. Z odmian światowych jedynie Chardonnay jest uprawiane. W okolicach Valtic na dużą skalę uprawiane są szczepy Neuburske Sylvanske Zelene. Region ten skupia produkcję win czerwonych na Morawach. Na północy, obok Hrusovan i Zabcic uprawiane są szczepy Rulandske sede, Tramin cerveny, Palava, Muskat Moravsky oraz Muller-Thurgau. Wzdłuż utostrady Brno – Breclav biegną główne tereny winnic. Mieszczanie brneńscy na mocy prawa horenskiego zakładami tu swoje winnice. Z odmian uprawia się także Veltlinske Zelene, Ryzling Vlassky i Modry Portugal. W okolicach Klobouk warto odwiedzić miejscowości Křepice, Nikolčice, Diváky, Šitbořice, Boleradice, Morkůvky i Krumvíř. W regionie brzmiącym łudząco podobnie do nazwy sąsiedniego państwa nie sposób nie zdegustować Rulandske bile i Rulandske sede, a z czerwonych szczepów Frankovka i Zweigeltrebe. Stosunkowo nowym winem jest Cabernet Moravia. Polesovice przyciągają fanów win słodkich, bowiem tutaj właśnie powstała odmiana Muskat Moravsky. Warto zatrzymać się w sąsiedztwie Blatnice, gdzie znajdują się spore winnice w Lipov. Odwiedzić można Petrov, gdzie mariaż zabytków w postaci majestatycznych zameczków-piwnic, zwanych „Plże” kusi odwiedzających. Choć Czechy znajdują się tuż za miedzą, to próżno szukać importerów, którzy sprowadzają je na masową skalę. Z reguły są to pojedyncze butelki, które giną w starciu z Włochami, Francją, RPA, Nową Zelandią, Australią, Argentyną, Hiszpanią… choć wcale tak być nie musi. Mnogość i różnorodność szczepów, zróżnicowanie gleb i klimatu sprawia, że winiarstwo morawskie jeszcze nie powiedziało ostatniego słowa! tekst: WineMike foto: ZaWinem.pl źródła: ZaWinem.pl Wines of Czech Republic |