Winne apres ski
Winne apres ski
czyli
grzane wino w trzech odsłonach
W każdym domu znajdzie się wino do sprofanowania, a my mamy pomysł jak to zrobić z klasą.
Polecamy kilka przepisów na nienachalne grzane wino.
Grzane wino z czarną porzeczką
Składniki:
12 łyżek likieru z czarnej porzeczki
2 łyżki cukru
1/5 szklanki białego wina
szklanka soku z czarnej porzeczki
ozdobne pucharki
Przygotowanie:
Na spodek wlej 3 łyżki likieru. Brzegi pucharków zanurz najpierw w likierze i obtocz w cukrze. Resztę likieru, wino i sok wlej do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu, nie gotując. Gorący napój wlej do ozdobnych pucharków.
Wiktoriańskie grzane wino
Składniki:
1 butelka czerwonego wina musującego
140 ml syropu z czarnych porzeczek
3 duże pomarańcze
9 goździków
1 laska cynamonu
1 łyżki imbiru
wódka lub gin do smaku
300 ml soku owocowego
cukier do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do w 180°C. 3-4 goździki umieścić w pomarańczy, a następnie piec owoc w naczyniu żaroodpornym w piekarniku przez 20 minut. Pokroić pomarańcze w plasterki do miseczki. Podgrzać wino, dodać sok owocowy oraz cynamon i imbir. Dodać syrop z czarnej porzeczki, plasterki pomarańczy, goździki i kontynuować podgrzewanie. Posłodzić do smaku, dodać wódkę lub gin.
Grzane wino z miodem
Składniki:
butelka czerwonego wina
2 albo 4 łyżeczki miodu lipowego
kilka goździków i laska cynamonu
1 średnia pomarańcza albo limonka
Przygotowanie:
Do garnka wlej butelkę wytrawnego czerwonego wina. Podgrzej, ale nie gotuj. Dodaj kilka łyżeczek miodu lipowego (2 jeżeli grzaniec ma być wytrawny – 4 jeśli słodszy). Dodaj goździki oraz cynamon. Umyj i sparz średnią pomarańczę a następnie pokrój w plastry i dodaj do grzanego wina (zamiast pomarańczy można dodać limonkę). Podgrzej, ale nie gotuj. Podawaj gorące.
Źródła:
www.spizarnia.net.pl
http://bimber.com.pl
http://zajadamy.blox.pl