Menu na Halloween
Psikusy wyczerpują nawet najbardziej zatwardziałe gobliny, strzygi i ghule. Dlatego ułożyliśmy mały zestaw dań na Halloween, nie zapominając o winach i obowiązkowym deserze. Rozgrzewające, smakowite i praktyczne, bo wykorzystują dyniowe pozostałości po halloweenowych pracach ręcznych.
Przysmak Ghula (Zupa dyniowa z curry)
Wina: Sangiovese, Cabernet Franc, Chianti Składniki: 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 łyżki mielonego curry 950 ml bulionu warzywnego 820 gr dyni z puszki 1355 ml śmietany half-and-half, czyli mieszanki mleka z kremówką w równych proporcjach (pół na pół) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru Sól i pieprz do smaku 1. Rozgrzej piekarnik do 190°. Piecz pestki dyni około 10 minut albo aż zaczną brązowieć. 2. Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i curry i mieszaj aż powstanie gładki sos. Podgrzewaj aż do zagotowania. 3. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje. 4. Dodaj dynię i śmietanę. Przypraw sosem sojowym, cukrem, solą i pieprzem. 5. Zagotuj i przed podaniem udekoruj upieczonymi pestkami dyni.
Makaron Strzygi (z dynią i świeżymi ziołami)
Wina: Viognier, Pinot Gris
Składniki: 230 gr rigatoni albo innego rurkowatego makaronu 1 łyżeczka oliwy extra virgin 1 średnia cebula, grubo pokrojona 25 gr brązowego cukru 1 dynia hokkaido albo inna niewielka dynia albo kabaczek 470 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki świeżego tymianku; można też użyć szałwii, ale wtedy zmniejszamy ilość Sól i świeżo zmielony pieprz Świeżo starty ser pecorino albo parmezan
1. Obierz dynię (kabaczka), usuń pestki i pokrój w kostkę.
2. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
3. W czasie, kiedy makaron się gotuje, podgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty aż zmięknie. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj i gotuj aż się całkowicie rozpuści.
4. Dodaj dynię i bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, a dynia zmięknie, dodaj cynamon, sok cytrynowy, tymianek i przypraw solą i pieprzem.
5. Dodaj sos do odcedzonego makaronu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
6. Podawaj z kawałkiem parmezanu i tarką.
Słodki Ząbek Goblina (Tarta gruszkowo-serowa)
Wina deserowe: Tokaj Aszú, Moscat, Pedro Ximénez Jerez NV
Składniki na 8-10 porcji: 170 gr świeżego koziego sera (w temperaturze pokojowej) 1 duże jajko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki wanilii 25 gr orzeszków pinii 1 gotowy spód do tarty 2 gruszki Comice albo bardzo dojrzałe gruszki Bosc (muszą być bardzo słodkie), pokrojone na 3-milimetrowe plastry 2 łyżki stopionego masła 1 i 1/2 łyżeczki ozdobnego cukru albo pokruszone kostki cukru
1. Rozgrzej piekarnik do 190°, kratkę umieść na środkowym poziomie.
2. Ubij ser, jajko, cukier i wanilię aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj orzeszki pinii i wymieszaj. Wylej masę na gotowy spód tarty i równomiernie rozsmaruj.
3. Układaj plasterki gruszki wachlarzowato – tak, by lekko na siebie zachodziły, zaczynając wokół brzegu tarty aż do środka. Posmaruj plasterki roztopionym masłem i posyp cukrem.
4. Piecz tartę 35 do 45 minut, aż brzegi będą złote, a gruszka zmięknie i zbrązowieje na krawędziach.
Katarzyna
Źródła:
http://allrecipes.com http://www.jamieoliver.com http://www.winespectator.com http://www.webweaver.nu http://us.cdn4.123rf.com
|