Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Hiszpański Smak



flor1 magnify Rozmowa z Florencio Gonzalez Cabrera, importerem hiszpańskich produktów w Polsce, współtwórcą marki Hiszpański Smak, którego wina w tubie pojawią się niebawem w polskich sklepach.


Bartosz Bancerz: Florencio, muszę przyznać, że doskonale sobie radzisz zarówno z tłumami oblegającymi Twoją ekspozycję, jak i z językiem polskim. Stanowisko Hiszpańskiego Smaku pełne jest różności, co chwilę docierają do mnie przyjemne zapachy, a co ciekawiej - półki uginają się także od wina. Powiedz, czym tak naprawdę jest  Hiszpański Smak?


Florencio Gonzalez Cabrera: Dziękuję za tak miłe spostrzeżenia o mnie i Hiszpanii, bo te docierające do ciebie zapachy to właśnie Hiszpania. Hiszpański Smak to dystrybucja na szeroką skalę hiszpańskich wyrobów w Polsce. Produktów oryginalnych i dobrych. Już dwa lata temu, kiedy przyjechałem do Polski nawiązaliśmy współpracę z Hurtownią Gama na Warszawskim Okęciu, zaczynając sprowadzać hiszpańskie produkty. Obecnie możemy pochwalić się wzbogacaną przez lata szeroką ofertą produktów i ugruntowaną na rynku pozycją. Jakieś pół roku, mając już na tyle bogatą ofertę, stworzyliśmy markę Hiszpański Smak. Sprowadzamy oryginalne hiszpańskie sery, wędliny, oliwy, oliwki, przyprawy i… wina.


Skąd Twoja obecność w Polsce? Co było impulsem do promocji Hiszpanii właśnie tu?


Pochodzę z Wysp Kanaryjskich - turystycznego raju. Zatem w dorosłym życiu studiowałem turystykę i hotelarstwo. Także wiele podróżowałem, pracując już po studiach w branży hotelarskiej i to w wielu ciekawych miejscach. Dzięki pracy we… Włoszech jako recepcjonista, poznałem Polkę, swoją obecną żonę. Pracowała w tym samym hotelu jako kelnerka. Zakochaliśmy się w sobie i tak zacząłem poznawać także Polskę. Byliśmy przez pewien czas w rodzimej dla mnie Hiszpanii, lecz polskie kobiety kochają swój ojczysty kraj i tak pojawiłem się tu wraz z żoną, urządzając się na nowo.


Od samego początku z zamiarem promocji hiszpańskich produktów?


flor2 magnify Pomysł zrodził się z czasem mojego pobytu w Polsce, ale było to stosunkowo szybko… Po prostu brakowało mi typowo hiszpańskich smaków, a że przez całe życie mam kontakt z szeroko pojętą gastronomią, zatem sposobem na realizację siebie i silną obecność hiszpańskich produktów, okazał się ich import do Polski i dystrybucja. Hiszpania pijąca i jedząca to cała gama smaków, które z pewnością zachwycają i są zdrowe. Dlatego też, jak sam zauważyłeś wcześniej, z łatwością przychodzi mi rozmowa  z innymi o hiszpańskich smakach. Jestem przekonany co do tego, co promuję.


Jaka jest ta Hiszpania pijąca w Twojej ofercie?


Hiszpania pijąca to wino, wino i jeszcze raz wino. Posiadamy wina z wielu hiszpańskich regionów, a w szczególności Rioja, Ribera del Duero i Tarragona. Jednymi z najlepszych w naszej ofercie, są te z regionu Rioja. Szukamy zawsze win dobrej jakości i w dobrej cenie. Mamy już wina zarówno w kilku specjalistycznych winiarskich sklepach w Warszawie, gdzie klienci są bardzo zadowoleni, jak i w szerszej sprzedaży.


Co niezwykłego w ofercie winiarskiej prezentuje Hiszpański Smak? Czego nie mają inni?


Mamy wina zarówno w butelkach, jak i… wina w tubie.


Coś więcej o kolorowych Wine in Tube?


flor3 magnify Jest to zupełną nowością. Już zaczęliśmy dystrybucję, lecz nie mogę zdradzić dokładnie gdzie, będzie można je dostać. Powiem tylko, że na tę chwilę znajdziemy się w sieciach małych delikatesów, w których każdy będzie mógł je znaleźć. Kolorowe są tylko opakowania. W butelce znajdziemy klasyczne winiarskie kolory. Z białych mamy Blanco,  ze szczepów typowo hiszpańskich: Macabeo, Xarel-lo, Parellada. Kolejnym białym jest Chardonnay. Także „na zimno” – landrynkowe w bukiecie Rosado. Z czerwonych to Tempranillo, Merlot, a także kupaż Syrah z Tempranillo.


 

 

Z jaką reakcją zwiedzających spotykasz się w opinii na temat tych win?


Są nowością na polskim rynku, zatem wzbudzają bardzo duże zainteresowanie na targach. Serwowane w odpowiedniej temperaturze, są naprawdę satysfakcjonujące. I widać to na tych targach, w czasie których, wiele osób próbuje i chwali je. Szczególnie przypada do gustu Merlot i Blanco. Wina są w trzylitrowych kartonach-tubach, wszystkie są winami wytrawnymi. Te sześć  rodzajów wina w tubie jest czymś bardzo praktycznym -  po prostu otwierasz i nalewasz, a wina z tuby nadają się do spożycia nawet trzy tygodnie po otwarciu. Cena hurtowa to około 50-60 złotych za tubę.

 

Dziękuję za rozmowę.

 

Więcej informacji o Hiszpańskim Smaku pod adresem: http://www.hiszpanskismak.pl

 

 

 

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.