Degustacja wina jest – niestety w mniejszości - przemyślanym procesem, który zachęca do korzystania z dostępnych nam pięciu zmysłów. Słownik używany do opisywania złożonych smaków wina ma charakter opisowy i powiązany jest ściśle z wyobraźnią. Tak zwani i często – również niestety określani - koneserzy wina mogą wykorzystać swoją wiedzę na ten temat, aby napisać o tym na blogu, książce lub w formie notki na portalu społecznościowym. Prawda jest taka, że obecnie, kiedy mnóstwo osób ma jeden, kilka, a nawet kilkanaście blogów, pisanie w ramach jednego tematu nie stanowi większego problemu. Może poza opisem procesu degustacji i przekazaniem ich w sposób zrozumiały dla czytającego.
1. Zrozum degustację Często można spotkać się z systemem – Zobacz, Powąchaj, Zakręć, Powąchaj, Usta, Finisz i Wynik. Generalnie pisanie o winie znajduje szczególną atencję wśród osób, które uważnie je obserwują i są czuli na ich punkcie.
2. Ostatnie przygotowania.. Przejrzyj książeczkę degustacyjną (jeśli jest dostępna) i na początek wybierz lekkie wina białe, następnie cięższe białe, potem kolejno lekkie czerwone i cięższe czerwone i wzmacniane.
3. Degustuj! - przechyl kieliszek pod dostępne światło lub słońce. Uważnie obserwując barwę wina, możesz ocenić mniej-więcej wiek wina, które znajduje się w Twoim kieliszku.
- zakręć kieliszkiem, trzymając za jego nóżkę. Zwróć uwagę na „nogi” wina; im więcej alkoholi i bardziej słodsze wino, tym wolniej spływają po ściankach kieliszka, może też być mnóstwo cienkich „nóg”.
- umieść nos w okolicach dolnej granicy kieliszka, nie bój się dotknąć nosem szkła.
- spróbuj mały łyk wina i od momentu dostania się wina do ust zapamiętaj, a następnie zapisz swoje spostrzeżenia.
- kiedy masz już wino w ustach, możesz złożyć usta w dziubek, zasysając powietrze do jamy ustnej, wtedy lepiej napowietrzysz wino, a co za tym idzie, może dostrzeżesz w nim coś, na co wcześniej nie zwracałeś uwagi?
- jakie wrażenie zostawia wino w ustach – gorycz, tanina, słodycz, a może wyczujesz coś innego?
4. Notatki i słownictwo Warto robić je na bieżąco. Nigdy nie odkładaj tego na później, gdyż wrażenia związane z winem są ulotne. Ważne jest zapoznanie się ze słownikiem pojęć winiarskich, których na polskim rynku jest coraz więcej, na przykład „Style i smaki wina” „Style i smaki wina” Ed McCarthy i Mary Ewing-Mulligan, („Wielki atlas win” Jancis Robinson i Hugh Johnson, „Encyklopedia wina australijskiego” czy też „Sommelier” Tomasza Prange Barczyńskiego.
- opisz barwę – ciemny fiolet czy ciegiełka, blade złoto czy słomkowe? Warto zaznaczyć nasycenie danej barwy, gdyż samo słowo „czerwony” czy „żółty” niewiele nam powie, gdy ponownie zerkniemy do notatek.
- aromat. Nos odbiera tysiące zapachów, więc jest to część degustacji, która początkującym sprawia sporo problemów. Tutaj każdy ma mnóstwo pola do popisu – bergamotka, świeża pomarańcza, skórka od cytryny, orzechy włoskie, ciemna czekolada, biały pieprz… Tutaj nie ma złych odpowiedzi!
- struktura wina; szorstka, jedwabista, ciężka? A może jeszcze inna?
5. Opowiedz historię Po dokonaniu oceny wina warto uzupełnić tekst o okolczności czy też miejsce degustacji, przecież nie opisujemy samej degustacji, bo to możemy zrobić w domu, ale wydarzenie. Czy udało nam się porozmawiać z winiarzem lub osobą z branży winiarskiej? Jak opisywane wino prezentowało się na tle innych?
6. Zjedz! Nie obawiaj się łączenia w myślach win z jedzeniem, a nuż będzie to początek Twoich kulinarno-winnych eksperymentów?
7. Najważniejsze Dodaj opis na portalu społecznościowym lub prześlij do pisma lub portalu winiarskiego. Blogi winne są bardzo popularnym sposobem pisania o winie. A może któryś z miesięczników lub serwisów winiarskich będzie zainteresowany Twoimi artykułami?
tekst: Michał "WineMike" Misior
źródło; WikiHow
foto: Lescaves.co.uk
Palate press
|