Jeśli po nocach śnią się wam kilkunastometrowe półki z winami, spieracie się w towarzystwie o to, który rocznik będzie dłużej leżakował, czy wreszcie w momencie przeglądania ofert "Sprzedam wino" waszymi pierwszymi pytaniami są te o warunki przechowywania wina i stan etykiety, ten tekst jest dla was!
Krok 1. Obal mity.
Możemy spotkać się z wieloma mitami dotyczącymi kolekcjonowania win: jest tylko dla bardzo bogatych ludzi; może także stanowić hobby, a lista win nie musi zawierać samych Grand Cru czy rzadkich roczników. Nie potrzebujesz także ogromnej powierzchni do składowania win. Możesz także zapomnieć o zastawianiu ulubionej kolekcji winyli w zamian za skrzynkę garażowego wina; wcale nie potrzebujesz mieć win z pierwszych stron przewodników i zestawień w swojej kolekcji.
Krok 2. Ustal budżet.
Kolekcjonowanie win jest mieszanką pasji i emocji, które szybko mogą wymknąć się spod kontroli. Aby uniknąć polowania na wielkie wina nie pamiętając o kosztach, zadecyduj, na ile możesz sobie pozwolić i trzymaj się tego. Kwotę, jaką wydamy na wino, zawsze należy traktować induwidualnie. Nie wierzcie poradnikom, według których butelka średnio kosztuje 60 zł i tym podobnych. Sami ustalacie, ile potrzebujecie!
Krok 3. Zdefiniuj strategię.
Masz już określone całkowite wydatki, teraz należy określić sposób i miejsce spożytkowania budżetu. Może on odzwierciedlać Twój winny gust; jeśli przyjąć, że otwierasz butelkę wina i codziennie rozlewasz ją do sześciu kieliszków, łatwiej jest Tobie określić, ile wina średnio wina potrzebujesz w tygodniu. Uwzględniając rodzinę i bliskich oraz imprezy okolicznościowe, załóżmy, że chcesz świętować 12 najważniejszych wydarzeń w roku. Przeznaczając po dwie butelki – bynajmniej wina codziennego – na takie okazje, rezerwa musi wynosić 24 butelki w ciągu roku.
Krok 4. Spójrz na wino.
Przechowywania wina może być proste i bezproblemowe, jeśli masz zamiar wypić posiadane wino w ciągu sześciu miesięcy. Jeśli nie, może warto zainwestować w wina, które mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach przez wiele lat?
Krok 5. Trzy kluczowe czynniki, które należy mieć na uwadze.
- nie wszystkie wina są stworzone do długiego leżakowania. Większość win najlepsza jest za młodu, - niewłaściwe przechowywanie bardzo łatwo i szybko może zepsuć wino, - wartość wina spada po jego tzw. prime time.
Krok 6. Określ wina, które nadają się do leżakowania.
- wina bez sporej struktury w ogóle nie będą nadawały się do leżakowania, lepiej wypić takie wino za młodu, niż znaleźć w kieliszku coś, co ma niewiele wspólnego z winem, - wina z dużą kwasowością i taninami są dużo lepszymi i bardziej pewnymi winami do leżakowania, niż wina pozbawione tych cech,
Krok 7. Zaplanuj swoją kolekcję!
Idealna kolekcja win powinna zawierać przekrój win, to znaczy takich, które leżakują na przykład 5 lat, 10 i więcej oraz takie, które są gotowe do picia w ciągu roku. Skoro już mamy taką wiedzę, jak zatem rozeznać się w swoich winach?
- punkt ten powiązany jest ściśle z zagadnieniem omawianym w punkcie 3 tego zestawienia -wśród miłośników dobrego wina nie jest niczym niezwykłym picie większej ilości białych win i musujących latem, a zimą bardziej treściwych win, więc dobrym rozwiązaniem może być dostosowanie swojej piwniczki do pór roku.
Krok 8. Przechowywanie wina.
Wiele osób sądzi, że dla początkującego kolekcjonera kwestie przechowywania wina są niepotrzebnym zawracaniem głowy. Wino, tak jak i każdy produkt żywnościowy, wrażliwe jest na otoczenie, jednak alkohol w nim zawarty działa jak środek konserwujący. Unikaj kontaktu Twojego wina z ciepłą temperaturą.
Krok 9. Twoje miejsce przechowywania powinno mieć następujące cechy:
- chłód; stała temperatura pomiędzy 12 a 14 stopniami Celsjusza. Im cieplejsza temperatura, tym wino szybciej dojrzewa, unikaj także dużych zmian temperatur. - umiarkowana wilgotność; idealna to 65-75%. Korek w butelce wymaga, aby utrzymać go na swoim miejscu i koniecznie w pozycji pionowej. - brak wibracji oraz brak światła są niezwykle ważne dla wina; wino narażone na wstrząsy nigdy w pełni nie dojrzeje, a wino dotknięte promieniami UV wcale nie zyskuje na jakości (chyba, że jest to słodkie wino z Banyuls). Stąd ciemne kolory butelek na wino.
Krok 10. Trzymaj rękę na pulsie – kiedy pić, a kiedy sprzedać swoją kolekcję?
- Bordeaux en primeur zawsze jest swego rodzaju loterią i świetnym polem do manipulacji cenami, jednak wprawny i zaufany negociant powinien ustalić zadowalającą nas cenę, - kopalnią wiedzy na temat starzenia win jest na przykład strona Roberta Parkera. - jeśli planujesz sprzedać wina, niech pomiędzy wartościowymi winami nie znajdą się „perełki” w rodzaju Beaujolais Noiveau z 1990 roku.
tekst: Michał "WineMike" Misior
źródło: WikiHow.com
foto: 1winedude.com
Ward Johnson Winery
|