Książka z winem w tle
Leniwe wieczory z książką w fotelu i z kieliszkiem wina? Mamy kilka książkowych pomysłów całkiem zgrabnie wpisujących się w winną konwencję. Specjalnie dla Was co tydzień publikujemy kilka książek z winem w jakiejś roli.
Dzisiaj meandrujemy po wielu dziedzinach życia Toskanii z kobietą-bardem i uczymy się czerpać radość z wina od winnego guru...
Codzienność w Toskanii
Codzienność w Toskanii
Frances Mayes
Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Słoneczna opowieść z wątkami autobiograficznymi, pełna przepisów kulinarnych, włoskiej architektury i sennego klimatu prowincjonalnych miasteczek.
Po bestsellerach "Pod słońcem Toskanii" oraz "Bella Toskania", autorka, którą New York Times uhonorował przydomkiem: bard Toskanii, napisała kolejną część cyklu o dwudziestoletnim romansie z uroczym włoskiem regionem, jego sztuką, kuchnią i tradycją. Jej najnowsza książka to nastrojowy zbiór impresji o życiu w Toskanii, dziennik pełen smaków, zapachów i barw, wspaniała podróż po meandrach toskańskich pór roku. Frances Mayes opowiada o życiu w trzynastowiecznym domu z kamiennym dachem na zboczu wzgórza nad Cortoną, odkrywa codzienne radości mieszkańców górskiego miasteczka, zwłaszcza uroki życia tętniącego na rynku i biesiadowania w ogrodzie, prowadzi nas śladami wielkiego renesansowego artysty Luki Signorelego, opowiada o włoskim kinie, literaturze, architekturze i sztuce. Zawsze aktywna i zaangażowana, pisze o toskańskich symbolach, które są dla niej skarbnicą wspomnień, oraz o przyjemności pisania w pokoju, gdzie zrodziła się książka "Pod słońcem Toskanii".
"Codzienność w Toskanii" jest wciągającym i chwytającym za serce podsumowaniem bogactwa doznań i uczuć, jakie niesie za sobą życie w Italii, fascynującym obrazem najprostszych radości. A wszystko to wzbogacone ulubionymi przepisami kulinarnymi autorki.
Szkoła wina
Szkoła wina
Andrew Jefford
Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o.
Już w czasach antycznych wino stało się nieodłącznym elementem życia w słonecznym basenie Morza Śródziemnego. Dziś uprawia się je we wszystkich regionach o umiarkowanym klimacie. Wraz z terytorialną ekspansją nastąpił rozkwit aromatów i smaków. Także pod względem społecznym wiele się zmieniło: czerpana z wina radość nie jest już zastrzeżona dla elit.
Jeśli poszukujesz drogi do tego bogatego i fascynującego świata, pozwól, aby Andrew Jefford stał się twoim przewodnikiem. Jego "Szkoła wina" jest napisana z ciepłem, dowcipem i głębokim umiłowaniem tematu.
Źródła
www.merlin.pl
www.oliwazoliwek.pl
www.bookmaster.pl
|